Her tar norske Christine imot migranter på Sicilia

Programkoordinator Christine Weima Lager i Røde Kors Norge (kvinnen til høyre) synes det var sterkt å se flyktningene komme i land.

Programkoordinator Christine Weima Lager i Røde Kors Norge (kvinnen til høyre) synes det var sterkt å se flyktningene komme i land. Foto: Javad Parsa (Nettavisen)

- Det er veldig sterkt å se, sier Christine Weima Lager som er første norske Røde Kors-arbeideren til å møte båtflyktningene.

CATANIA/SICILIA (Nettavisen): Skip med båtflyktninger legger i havn annenhver dag på den italienske øya Sicilia. Røde Kors-arbeidere fra Norge var med på å ta i mot 84 migranter fredag.

–Dette er mennesker med store forventninger til å gå i land i Europa for første gang. Det er veldig sterkt å se, sier programkoordinator Christine Weima Lager i Røde Kors Norge til Nettavisen.

Hun er på plass på den italienske øya sammen med kollegene Thomas Syvertsen og Thea Rave. Fredag fikk de se med egne øyne hvordan italienske kolleger tar imot flyktningene som blir fraktet i land av kystvakten.

–Det er jo unge gutter i 20-årsalderen. De har nok vært månedsvis i Libya og ventet, borte fra familiene og livene sine, sier hun mens hun ser de 84 migrantene, alle menn, sitte tett i tett om bord når kystvaktens skip «M Fiorillo» legger i land.

Les også: - Tenåring fra båtforlis på vei til Norge

Artikkelen fortsetter under bildet.

84 flyktninger var ombord i dette skipet. Alle er unge menn. Foto: Javad Parsa (Nettavisen)

Sokker, vann og brød

Flere går barføtt når de setter beina på italiensk jord. Røde Kors-arbeidere kommer til, deler ut sokker, vann og brød.

En av migrantene setter seg ned på kne og berører bakken med hodet og hender.

Les også: Fikk inn 27 nødanrop fra migrantbåter på én dag

Artikkelen fortsetter under bildet.

Taknemlig for å være på trygg grunn legger denne mannen hodet ned i bakken. Foto: Javad Parsa (Nettavisen)

Noen går slitne og sammensunkne inn i teltene som er satt opp på kaia. Først skal helsen sjekkes av ventende leger og psykologer fra Røde Kors. Deretter steller migrantene seg i kø for å bli registrert av politiet.

Etter å ha blitt reddet opp av kystvakten torsdag kveld, kunne de 84 fredag ettermiddag gå i land i byen Catania. Derfra blir de fraktet videre til et av Europas største flyktningmottak med om lag 4.000 flyktninger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her legger det italienske kystvaktskipet til kai i Catania på Sicilia. Det skal være 84 overlevende om bord i båten. Foto: Javad Parsa (Nettavisen)

Norsk hjelp?

De norske Røde Kors-ansatte er på Sicilia får å undersøke hva kollegene i Italia trenger av norsk hjelp.

–De vil at vi skal kjenne til situasjonen. Vi har sagt at vi kan bidra med helsehjelp om de trenger det, sier Lager.

Tragedien hvor over 800 båtflyktninger druknet forrige helg har satt søkelyset på den vedvarende situasjonen italienerne håndterer i det daglige. De siste dagene har det kommet båter med nye flyktninger omtrent annenhver dag til Catania.

Les også: Hevder selv han var passasjer på dødsskipet

–Røde Kors her syns det er helt absurd at det er så mye presse til stede for tiden. Hjelpearbeiderne har vært her hele tiden, før det store forliset i helgen. Og de kommer til å være her når de neste båtene kommer, de kommer til å være her når pressen drar, sier Lager.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Båtflyktningene får mat så fort de er i land på Sicilia. Foto: Javad Parsa (Nettavisen)


Forventer 200.000 i år

–Det viktigste for meg er at de har overlevd, sier en ansatt i kystvakten som overvåker ankomsten av migrantene.

Han har jobbet i kystvakten i Catania i ni år, og viser til anslaget fra landets innenriksdepartementet: 200.000 mennesker kan ha ankommet Italia fra Nord-Afrika innen året dersom ingenting blir gjort.

–Det er ikke noe som kommer til å ta slutt med det første. Det er bare trist, sier han til Nettavisen.

Over 1.700 mennesker har dødd i forsøk på å krysse Middelhavet på vei til Europa så langt i år, ifølge hjelpeorganisasjoner.

Les også: På 15 år har 22.000 flyktninger mistet livet i forsøket på å nå Europa

EU tredobler støtte

EU-ledere besluttet torsdag at budsjettet til grensekontrollbyrået Frontex' operasjon Triton, skal tredobles. Triton ble erstatningen etter at Italias søk- og redningsoperasjonen Mare Norstrum ble nedlagt i fjor.

Støtten blir på rundt 75 millioner kroner i måneden.

Triton-operasjonen er blitt kalt «håpløst utilstrekkelig» av FN ettersom den er mer rettet inn mot kontroll av EUs yttergrense, mens Mare Nostrum var en omfattende søk- og redningsoperasjon.

Les også: Rystende øyenvitneskildring fra båtforlis: - Låste dørene og stengte dem inne

84 personer har overlevd den tøffe reisen til Sicilia. Foto: Javad Parsa (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.