RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STORE KREFTER: En gruppe barn skuer mot Calbuco-vulkanen som onsdag våknet til liv og sendte en stor sky av røyk og aske til værs.
STORE KREFTER: En gruppe barn skuer mot Calbuco-vulkanen som onsdag våknet til liv og sendte en stor sky av røyk og aske til værs. Foto: Carlos F. Gutierrez (Ap)

Her våkner vulkanen til liv etter 43 år

Sist oppdatert:
Myndighetene evakuerer tusenvis av mennesker som bor i området rundt vulkanen.

Santiago (NTB-AFP-Reuters): Calbuco-vulkanen sør i Chile våknet onsdag til liv og spydde røyk og aske flere kilometer opp i lufta. Tusenvis av personer er evakuert, men ingen skal ha blitt skadd i utbruddet, melder NTB via AFP og Reuters.

- Det kom som en overraskelse, uttalte Alejandro Verges, regional koordiniator for nødetatene, til nyhetsbyrået Associated Press (AP). Han sier vulkanen ikke ble overvåket spesielt i forkant av utbruddet.

Myndighetene har sendt ut såkalt rød alarm, noe som innebærer at utbruddet er et faktum og at faren for at betydelige mengder aske vil havne i atmosfæren er stor.

Calbuco- vulkanen er sammen med nabo vulkanen Osorno blant Chiles mest aktive og ligger 30 kilometer nordøst for havnebyen Puerto Montt, rundt 1.000 kilometer sør for hovedstaden Santiago.

ILD OG RØYK: Røyk og lava fra Calbuco sett fra Llanquihue-sjøen i Puerto Varas torsdag.

EN AV CHILES MEST AKTIVE: Den drøyt 2.000 meter høye vulkanen sto i 1893 for det største utbruddet i Chiles historie, og den har hatt en rekke større utbrudd siden, senest i 1972.

Frykter flom

Myndighetene startet evakuering av tusenvis av mennesker som bor i området rundt vulkanen, men det er foreløpig ikke meldt om materielle skader som følge av utbruddet.

Når natten falt på var minst 4.000 mennesker evakuert, men tallet vil trolig stige. Myndighetene har beordret evakuering av et område på 20 kilometer i radius rundt vulkanen.

- Folk er veldig, veldig skremte. Situasjonen er ganske komplisert, sier Gervoy Paredes, borgermesteren i Puerto Montt.

Han forteller at man frykter flom fordi elvene stiger som følge issmelting etter vulkanutbruddet. Dessuten er det fare for at den enorme askeskyen over området kan kollapse, ifølge vulkaneksperten Gabriel Orozco.

VIDEO: Se timelapse av vulkanutbruddet på denne videoen.

Første på 43 år

Den drøyt 2.000 meter høye vulkanen sto i 1893 for det største utbruddet i Chiles historie, og den har hatt en rekke større utbrudd siden, senest i 1972.

Vulkanutbruddet er det andre på kort tid i Chile, der Villarrica- vulkanen lenger nord fikk et kraftig utbrudd 3. mars.

Det er ikke blitt observert lava i Calbuco-utbruddet, som startet rundt klokken 18 (23.00 norsk tid) onsdag.

Chile har omtrent 90 aktive vulkaner, og bare Indonesia har flere vulkaner enn det søramerikanske landet.

VOLCANOWatch: JUST HAPPENED: Video a few hours ago, Volcano Calbuco in southern Chile erupted for the first time in nearly 40 years. #HawaiiNews #HINews #808News #HINewsMauiSee what MAUIWatched today on mauiwatch.com

Posted by MAUIWatch on Wednesday, April 22, 2015

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere