Her vedtar de at barn skal få bruke skytevåpen

REPRESENTANTENES HUS i Iowa stemte onsdag igjennom en lov som lar barn bruke skytevåpen.

REPRESENTANTENES HUS i Iowa stemte onsdag igjennom en lov som lar barn bruke skytevåpen. Foto: (Skjermdump KCCI 8 News)

Barn under 10 år har drept seks mennesker i USA i 2016. Det stopper ikke disse politikerne.

24.02.16 22:50

NEW YORK (Nettavisen): Søndag satt 62 år gamle James Lonaker foran PC-en sin hjemme i Hartsville i Indianapolis, med ryggen til sin seks år gamle sønn, mens kona var opptatt med å legge den ett år gamle babyen deres.

 

Guttungen så at det lå en revolver på stuebordet. Pappas. Han plukket den opp, men den var sikkert litt tyngre enn han regnet med og kanskje også litt kaldere.

Pang!

Kula traff pappa James Lonaker i overkroppen. Han døde på vei til sykehuset.

- Dette er en tragisk, tragisk ulykke. Han løftet opp pistolen og den gikk av og traff pappa ved et uhell. Du kan se at hjertet hans er knust, sier storesøster Juli Lonaker til Daily Journal.

Ingen nedre aldersgrense

Lonakers død er minst det 18. tilfellet av vådeskudd i USA i 2016 som kommer som en følge av at et barn under ti år får tak i skytevåpen, ifølge Washington Post.

Seks av episodene fikk dødelig utfall, og i de fem andre var offeret også et barn. I tre av tilfellene døde det barnet som fyrte av skuddet.

Hvordan hadde Norge reagert dersom det skjedde hos oss?

I Iowa, tre dager etter James Lonakers død, vedtokRepresentantenes hus onsdag en ny lov som gir barn lov til å bruke skytevåpen under oppsyn av voksne. Med ordentlige kuler, ja.

Aldersgrensen flyttes fra 14 år til 0. Loven har ingen nedre aldersgrense. Loven sendes nå videre til Senatet i Iowa.

- Dette handler om sikkerhet. Min datter lærte i ung alder hvor farlig dette kan være. De ble eksponert for våpen, sier Nathan Gibson til KCCI i Des Moines.

Gibson har hatt med seg datteren Natalie på skytebanen siden hun var fem år gammel.

- Trenger erfaring

Den republikanske politikeren Jake Highfill er glad for vedtaket.

- Å la barn få lære seg å respektere våpen i ung alder er noe av det viktigste du kan gjøre. Alternativet er at de ikke har noen erfaring når de blir 18 år gamle, argumenterer Highfill.

Loven ble stemt igjennom med 62 mot 36 stemmer.

- Denne loven lar 1-åringer, 2-åringer, 3-åringen, 4-åringer håndtere våpen. Vi trenger ikke en babymilits. Vi har så vidt meg bekjent ikke våpen som passer i hendene til en unge på 1 eller 2 år, sier Kristin Running-Marquardt hos Demokratene ifølge KCCI.com.

I 2015 var det ifølge gunviolencearchive.org 694 personer som ble drept eller skadd av barn under 11 år som brukte skytevåpen. I 2014 var tallet 626.

Totalt ble 13.393 mennesker drept av skytevåpen i USA i fjor – i gjennomsnitt 37 mennesker per dag.

Ifølge undersøkelsen «Small Arms Survey» i 2007 hadde amerikanerne den gang 88,8 skytevåpen per 100 innbyggere, mens det i gjennomsnitt var 19,7 i europeiske land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.