RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Herjet for 15 mill

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Opptøyene i København blir rådyre.

Avisa Politiken har regnet ut at opptøyene som brøt ut 1. mars etter stormingen av Ungdomshuset i København får en prislapp på over 15 millioner.

Ødelagte gater
Driftssjef Kim Jørgensen ved Vej & Park København anslår at kommunen må ut med over 1,1 og kanskje opp mot to millioner etter at 50 mann har jobbet overtid for å gjøre gatene gangbare.

Rundt ett mål asfalt har fått så dype sår etter brennende biler og containere at det må legges helt nytt veidekke.

I tillegg skal brostein bankes på plass, graffiti fjernes og søplebøtter og benker repareres eller erstattes.

Lønnsutgifter
600 politifolk har vært ute på gatene ifølge Politikens kilder. Gjennomsnittslønnen for politifolk ligger på omtrent 140 kroner i timen. I tillegg kommer ulike tillegg. I lønnsutgifter alene har politiet dermed fått utgifter for minst 6,7 millioner. I tillegg kommer hotell og dietter for ekstramannskaper utenbys fra samt samt alle materielle skader på politiets utstyr.

To helikoptre til 3900 kroner timen har svirret i lufta over København, og både alarmsentralen og brannvesenet har hatt ekstra beredskap.

Biler og sykler
Det er brent biler til en verdi av over 2,2 millioner og et ukjent antall sykler. Renovasjonsfirmaet R98 oppgir at minst 250 søplecontainere og noen glassbeholdere er gått med. Disse er verdt over 600.000 kroner.

Johnny Beyer, leder for Nørrebro Handelsforening sier butikkene i Nørrebro har gått nærmere 560.000 i tapt omsetning. I tillegg kommer utgifter for knuste ruter og annet hærverk.

Rektor ved Christianshavns Gymnasium har ifølge rektor fått ødelagt utstyr og bøker for omtrent 1,1 million.

Ikke over enda
Huset skal nå rives. Ifølge Ekstrabladet.dk vil det skje allerede mandag. Politiken skriver imidlertid at det kan bli vanskelig, ettersom fagorganiserte håndtverkere allerede har sagt at de nekter å arbeide i en «krigssone».

De kan ikke pålegges å arbeide i en tilspisset situasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere