Hertug eller sexforbryter?

Foto: (AFP/Scanpix)

17.01.06 08:19

Joshua Adam Gardner (22), besøkte i desember en high school i Minnesota og ga seg ut for å være Caspian James Chrichton-Stuart IV, den femte hertugen av Cleveland. Han sa også at han var 17 år gammel, og nummer 27 i arverekkefølgen til den britiske tronen.

Han krevde at elevene på skole tiltalte ham med «Deres nåde».

- Han krevde at selv rektor skulle si «Deres nåde», sier Chantel Leonhart, en av journalistene i skoleavisen som avslørte Gardner.

Sannheten var at han var en dømt seksualforbryter. Det fant skolens avis ut da de undersøkte om den eksotiske hertugen kunne være et godt tema for en featureartikkel. De stusset litt da «hertugen» ikke klarte å stave navnet på slottet, der han angivelig bodde, riktig.

Journalistene fant en nettside for «Jarlen av Scooby» der «Caspian» forteller at han er britisk og at hans mål er å «komme på forsiden av hvilken som helst avis». De sjekket også med det britiske konsulatet, som kunne fortelle at det ikke finnes noen «hertug av Cleveland».

De fant til slutt hans virkelige navn, og havnet så på en ny nettside – et register over seksualforbrytere.

Gardner var dømt for å ha hatt sex med sin mindreårige kjæreste da han var 18 og hun var 14. Han var fortsatt ute på prøve da han dukket opp på skolen.

- Ved å bli «Caspian» ble jeg gitt respekt. Folk så ikke på meg lenger slik de ser på en seksualforbryter, sier Gardner i et intervju med NBCs «The Today Show».

Gardner er nå tilbake i fengsel, og venter på at en domstol skal avgjøre om han har brutt vilkårene for prøveløslatelse. Han risikerer fengsel i ytterligere 21 måneder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.