Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hevder at IS-soldater blir torturert

Kurdiske styrker jobber sammen med amerikanske mot IS. Her er en kurdisk soldat på vei ned i en tunnel som IS tidligere brukte, før byen Sinjar ble tatt over at kurderne med hjelp av USA.
Kurdiske styrker jobber sammen med amerikanske mot IS. Her er en kurdisk soldat på vei ned i en tunnel som IS tidligere brukte, før byen Sinjar ble tatt over at kurderne med hjelp av USA. Foto: John Moore (Getty Images)
Sist oppdatert:
- Det er det ingen tvil om, sier en kilde i det amerikanske forsvaret.

NEW YORK (Nettavisen): 22. oktober gjennomførte kurdiske soldater sammen med elitesoldater fra USAs Delta-styrke et raid i den irakiske byen Hawija.

69 gisler ble hentet ut og over 20 krigere fra Den islamske stat (IS) ble drept.

Seks IS-krigere ble tatt til fange.

- Jeg er helt sikker på at de blir torturert. Det er ingen tvil om det, sier en kilde i det amerikanske forsvaret til The Daily Beast.

Kilden, som uttaler seg anonymt, holder til i Irak. Han poengterer at USA ikke har tilgang til de seks fangene.

- Dere må huske på hvor vi befinner oss. Tortur er dagligdags her, legger kilden til.

The Daily Beast skriver at man også har snakket med hjelpearbeidere i området, som også er overbevist om at IS-krigerne blir torturert i strid med internasjonal lov.

 


«Behandlingen av disse fangene, som er tatt med hjelp fra amerikanske styrker som deretter frasier seg ansvaret for hva som skjer med dem, minner om «overgivelsesprogrammet» under presidentene Bill Clinton og George W. Bush, som overførte mistenkte terrorister til myndigheter som bruker torturmetoder forbudt i amerikansk og internasjonal lovgivning», skriver The Daily Beast.

IS-soldatenes skjebne «står langt ned på prioriteringslisten vår», sier en kilde i det amerikanske forsvaret.

Det er kanskje ikke så mange i den vestlige verden som vil bry seg om IS-soldater blir torturert, spesielt ikke etter terrorangrepene i Paris 13. november, men torturerte soldater kan brukes som propaganda av IS til for eksempel rekruttering eller for å rettferdiggjøre egne torturhandlinger.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!