RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hevder de har savnet sprengstoff

Sist oppdatert:
En irakisk opprørsguppe hevder på et videobånd at de har kontroll over sprengstoffet som er forsvunnet fra et av Saddam Husseins mest hemmelige militæranlegg.

Gruppen som kaller seg Al-Karar-brigaden sier ifølge Reuters de har fått hjelp av offiserer og soldater innen «den amerikanske etterretningen», for å få hånd om «store mengder eksplosiver som var i al-Qagaa-leiren». Brigaden sier den vil bruke sprengstoffet til å drepe utlendinger i Irak.

Påstanden fra den muslimske opprørsbrigaden er ikke verifisert av uavhengige kilder. På videobåndet som AP har fått tilgang til, er gruppens talsmann omgitt av væpnede, maskerte menn, som står foran et svart banner med brigadenavnet på.

Nesten 400 tonn
- Vi lover Gud og det irakiske folket at vi vil bruke sprengstoffet mot okkupasjonsstyrkene og alle som samarbeider med dem, sier mannen.

Nesten 400 tonn sprengstoff har forsvunnet fra al-Qagaa-anlegget sør i Bagdad, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået. Byråleder Mohamed ElBaradei rapporterte dette til Sikkerhetsrådet mandag, to uker etter at irakiske myndigheter gjorde byrået oppmerksom på at 377 tonn sprengstoff var borte på grunn av tjuveri, plyndring og manglende sikkerhet.

Hett valgkamptema
Sprengstoffet er av typen HMX og RDX, og ble brukt for å ødelegge raketter og ulovlige anlegg som ble oppdaget av FN-inspektørene mens Saddam Hussein satt ved makten. Mindre enn en halvkilo av samme type sprengstoff var nok til å sprenge en jumbojet over Lockerbie i Skottland i 1998.

Det savnede sprengstoffet har blitt et hett tema i den amerikanske valgkampen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere