*Nettavisen* Nyheter.

Hevder IS har treningsleire i Bosnia

Den islamske staten (IS) har etablert treningsleire i Bosnia, der militante aktivister i all hemmelighet har kjøpt opp eiendommer, skriver The Sunday Mirror.

Den engelske avisen har besøkt den isolerte landsbyen Osve, knappe 10 mil fra Sarajevo, der den kjente IS-tilhengeren Harun Mehicevic er blant dem som har kjøpt seg eiendom.

Minst tolv menn skal ha blitt trent i Osve for deretter å reise til Syria for å kjempe med IS, skriver avisen.

– Et stort antall folk har dratt og fortsetter å dra fra denne landsbyen til Syria, sier terroreksperten Dzevad Galijasevic.

LES OGSÅ: Saudi-Arabia har arrestert 431 IS-mistenkte

Kjøper eiendom

Blant dem som skal ha kjøpt seg eiendom i Osve er IS-tilhengeren Harun Mehicevic, som flyktet fra Bosnia under krigen på 1990-tallet og bosatte seg i Australia.

Han har holdt flammende taler for potensielle IS-rekrutter og snakket varmt om opprettelsen av «en islamsk stat der muslimer kan leve med verdighet og ære».

LES OGSÅ: Dødstallene stiger etter IS-bombe på markedsplass i Irak

Kjente islamister som Jasin Rizvic og Osman Kekic, som begge kjemper for IS i Syria, har også kjøpt seg eiendommer i landsbyen.

Det samme har en rekke andre militante islamister som er i søkelyset til flere lands etterretningstjenester.

– Terror-reir

En av innbyggerne i området beskriver landsbyen som et «terror-reir».

– Vi hører rett som det er lyden av skudd i skogen der oppe. De holder på lenge om gangen og det skjer hver eneste uke, sier mannen, som ber om å få være anonym.

LES OGSÅ: Over 50 barnesoldater fra IS drept i 2015

Bosnisk antiterrorpoliti stormet tidligere i år landsbyen Gornja Maoca lenger nord, etter rapporter om at det var begynt å dukke opp IS-flagg der.

Politiet har også flere ganger tidligere slått til mot området, som er et kjent tilholdssted for tilhengere av den strengt fundamentalistiske wahhabi-retningen innen islam.

Hjemvendte krigere

Bosnia er i likhet med en rekke andre land redd for at fremmedkrigere som vender hjem skal utgjøre en trussel mot landets sikkerhet.

– Fremmedkrigere som returnerer fra Syria og Irak, herdet i strid, dyktige i sin omgang med våpen og sprengstoff og ideologisk radikalisert, utgjør ikke bare en direkte fare for sikkerheten i Bosnia, men også i resten av regionen og andre steder, konkluderer en rapport.

I rapporten, som er ført i pennen av professor Vlado Azinovic ved universitetet i Sarajevo, går det fram at nærmere 200 bosniske menn og kvinner reiste til Syria i 2013 og 2014. I underkant av 50 av dem har siden kommet hjem.

– De utgjør utvilsomt en sikkerhetsutfordring, medgir Kristina Jozic i den bosniske sikkerhetstjenesten (Sipa)

Mujahedin-krigere

Hundrevis av mujahedin-krigere fra land som Saudi-Arabia, Jordan og Egypt, mange av dem med kamperfaring fra Afghanistan og Tsjetsjenia, strømmet til Bosnia for å kjempe mot serberne under borgerkrigen på 1990-tallet.

Da krigen på Balkan var over, ble mange av krigerne værende, til stor bekymring for vestlig etterretning som mistenkte dem for å sympatisere med, og for å ha bånd til terrornettverket al-Qaida.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.