Gå til sidens hovedinnhold

Hevder Putin brukte et 11 år gammelt Florida-klipp for å skremme USA

Russlands president brukte et gammelt klipp i skrytevideoen som tilsynelatende viste et atomangrep over Florida.

Torsdag denne uken presenterte Vladimir Putin Russlands nye atomarsenal med «uovervinnelige» kjernevåpen i forbindelse med presidentens årlige tale til nasjonen.

I en animasjonsvideo som ble vist fram på en storskjerm, var det en sekvens der det slippes ni atomstridshoder over det som tilsynelatende er den amerikanske delstaten Florida.

- Det var helt opplagt bedrøvelig å se animasjonsvideoen som viste et kjernefysisk angrep på USA. Det er noe vi absolutt ikke likte å se. Vi anser ikke dette som atferden til en ansvarlig internasjonal spiller, sier talskvinne hos det amerikanske utenriksdepartementet, Heather Nauert, i en uttalelse.

CNN-analytiker mener videoen var rettet mot USAs president Donald Trump.

- Jeg tror Vladimir Putin snakket til ett publikum. Det var ingen i Russland. Det var Donald Trump, sier Samantha Vinograd, som er CNNs nasjonale sikkerhetsanalytiker.

Trumps luksuseiendom i Florida

Florida er mest kjent som et yndet turistmål og et populært bosted for rike amerikanske pensjonister. Flere internasjonale medier - deriblant BBC, Miami Herald og nettstedet Fortune - trekker koblinger mellom Florida-sekvensen og det faktum at Trump har eiendom i delstaten, hvor han tilbringer mye tid.

Trumps luksuseiendom Mar-a-Lago i Florida skal angivelig ha hele tre atombunkere. Det har Trump tidligere bekreftet i et portrettintervju med Esquire i 2007. Han har også skrytt av at golfbanen hans i Palm Beach i Florida også har et bomberom.

- Når medlemmer tar sitt første slag på det andre hullet, gjør de det på toppen av et bomberom, uttalte Trump til Esquire den gang.

Bomberommet brukes imidlertid til et annet formål i dag, skriver Palm Beach Post. En annen bombebunker skal ha blitt utviklet for tidligere president John F. Kennedy ikke så langt unna Mar-a-Lago.

Militære mål i Florida

US Central Command i Tampa - som er et kommandosenter med ansvarsområder som Midtøsten, Sentral-Asia og Nord-Afrika - trekkes også fram som et yndet militærmål for russiske kjernevåpen.

- Det å ha en video av et angrep mot Florida, er ikke en kampstrategi. Dette er et budskap. Symbolikken ligger i selve videoen, sier direktør ved International Institute for Strategic Studies, Mark Fitzpatrick, til BBC.

The Guardian skriver også at Tampa kan være et mulig mål for et kjernefysisk angrep. Den amerikanske flybasen McDill nevnes også som et mulig militært mål.

Borgermesteren i Clearwater i Florida, George Cretekos, lar seg ikke engste av Russlands Florida-video.

- Selv om Putin antyder at Florida er et mål, har McDill lenge vært ansett for å være et kritisk element i landets nasjonale forsvar, så jeg har stor tiltro til våre nasjonale forsvarskapasiteter, sier han, ifølge The Guardian.

- Siden videoen bare viser én av femti delstater, nemlig vår, så fester jeg ingen spesiell trussel til Tampa Bay-området, sier han.

- Klippet er fra 2007

Nå er det imidlertid blitt kjent at Florida-sekvensen, som er brukt i presentasjonen av Russlands nye kjernefysiske missiler, stammer mest sannsynlig fra en gammel video som ble laget i 2007, melder nettstedet Gizmodo, som henviser til en artikkel på det russiske nettstedet Republic.

USA Today skriver at det sannsynligvis ikke er noen kobling mellom Florida-sekvensen og Trumps private eiendom i solskinnsstaten.

«Animasjonen med russiske missiler som slår til mot Florida, ble postet på YouTube allerede i 2015, lenge før Trump ble president. Landet har åpenbart brukt bildematerialet ved flere anledninger,» skriver avisen.

Atomvåpenmål i USA

Den amerikanske professoren, forfatteren og utenrikspolitiske rådgiveren, Matthew Kroenig, har skissert en rekke trolige mål i USA for et russisk kjernevåpenangrep i boken «The Logic of American Nuclear Strategy».

De mest attraktive målene er amerikanske atomsiloer i blant annet delstatene Montana, Nord-Dakota, Omaha og Wyoming.

De strategiske ubåtbasene i Bangor i delstaten Washington og King's Bay i Georgia, samt 70 andre militærbaser i landet, vil også være viktige mål for Moskva i en tenkt atomkrig.

Videre skriver Kroenig at russerne trolig ville avfyrt to atomraketter mot hver av de 131 mest folkerike byene i landet «for å ødelegge industriell kapasitet og påføre massive ødeleggelser», ifølge BBC.

Kommentarer til denne saken