*Nettavisen* Nyheter.

Hillary blir grillet om Gaza

Foto: TANNEN MAURY (EPA)

Påtroppende utenriksminister Hillary Clinton må svare for Barack Obamas utenrikspolitikk under en Gaza-høring tirsdag.

13.01.09 10:13

Hillary Clinton vil under en høring i Senatet bli stilt tøffe spørsmål om hva den påtroppende presidenten vil gjøre med situasjonen i Gaza når han tiltrer neste uke.

Rådgivere til Hillary Clinton gikk ut mandag og sa at den kommende utenriksministeren vil fornye USAs diplomati og lover en kursendring fra George W. Bush-politikken, skriver The Times.

- Hun mener i likhet med påtroppende president Barack Obama at diplomati må være selve frontlinjen i USAs utenrikspolitikk og at dette må balanseres med en militærmakt som hører hjemme i det 21. århundre, sier rådgiveren.

Det er ikke ventet at Clinton vil avsløre altfor mye om hvordan den nye administrasjonen vil forholde seg til Midtøsten-spørsmålet. Men mye av fokuset vil ligge på hvordan Obama-administrasjonen vil forholde seg til Hamas.

Utelukker forhandlinger
Obama har offentlig gått ut og utelukket direkte forhandlinger med Hamas, som er erklært som en terrororganisasjon av USA og EU, men mye tyder på at USA vil styrke forbindelsene med Egypt og bistå dem med å lede forhandlingene mellom Israel og Hamas.

Clinton har de siste månedene gitt sin overveldende støtte til Israel, men palestinere håper at både Obama og Clinton vil moderere støtten til Israel så fort de inntar Det hvite hus.

Den tidligere førstedamen vil også måtte svare for ektemannen Bill Clintons utenlandske finansielle forbindelser. Stiftelsen til den tidligere presidenten har mottatt store donasjoner fra en rekke nasjoner, og republikanerne frykter en potensiell interessekonflikt når den kommende utenriksministeren skal forholde seg til disse nasjonene.

Bill Clinton har gjort mer enn 200.000 donasjoner tilgjengelig for en gjennomgang i Utenriksdepartementet. Stiftelsen har mottatt store beløp fra blant annet regjeringene i Kuwait og Qatar, samt den kongelige familien i Saudi-Arabia.

FN går hardt ut
Krigen på Gaza går inn i sin tredje fase når israelske bakkestyrker rykker inn i byene denne uken. Så langt har 910 palestinere blitt drept hvor av 292 er barn og 75 er kvinner, ifølge palestinske sykehuskilder.

13 israelere har blitt drept i kamphandlingene, ifølge israelske myndigheter.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon gikk hardt ut mot Israel mandag og krevde en umiddelbar stans i kamphandlingene. Utenriksminister Jonas Gahr Støre reiser onsdag til Egypt for politiske samtaler om situasjonen i Midtøsten. Støre reiser videre til Paris torsdag hvor han skal drøfte konflikten sammen med spesialutsending for Midtøsten Tony Blair, Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner og kommisjonær Benita Ferrero-Waldner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag