Hillary Clinton mener at ektemannen Bill Clinton, USAs president fra 1993 til 2001, gjorde rett da han lot være å trekke seg i kjølvannet av Monica Lewinsky-skandalen på slutten av 1990-tallet.

Det sier den tidligere førstedamen, som stilte som demokratenes presidentkandidat ved valget i 2016, i CBS-programmet «Sunday Morning».

Hun mener heller ikke at ektemannens forhold til Lewinsky, som var en 22 år gammel praktikant i Det hvite hus da affæren startet i 1995, kan regnes som maktmisbruk, ettersom Lewinsky var en voksen person.

- Ikke maktmisbruk

- Sett i ettertid, mener du at Bill burde ha trukket seg i etterkant av Monica Lewinsky-skandalen?

- Absolutt ikke, svarer Hillary Clinton overfor CBS-korrespondenten Tony Dokoupil i programmet.

- Det var ikke maktmisbruk?

- Nei. Nei.

Innrømte «upassende forhold»

Det var i januar 1998 at The Washington Post, som den første av de større mediene i USA, meldte at daværende president Bill Clinton hadde hatt et seksuelt forhold til den nesten 27 år yngre praktikanten i Det hvite hus, Monica Lewinsky, over en periode på nesten halvannet år.

Senere samme måned avsluttet president Clinton en tv-tale med å bedyre at han ikke hadde hatt et seksuelt forhold til Lewinsky, men innrømte senere at de to hadde hatt et «upassende, fysisk forhold».

Clinton ble stilt til riksrett for å ha løyet om forholdet til Kongressen under ed, men Senatet frikjente ham for anklagene.

Ny aktualitet med MeToo

Det siste året har saken igjen blitt dratt frem i amerikanske medier, etter at MeToo-kampanjen har satt søkelyset på maktmisbruk i så godt som alle samfunnssektorer.

I mai i år uttalte Bill Clinton til nettopp CBS' «Sunday Morning» at han var glad for at han ble sittende som president etter Lewinsky-skandalen, og at kritikken mot ham som oppsto etter MeToo-kampanjen «finner sted i en annen kontekst».

- Hun var voksen

«Sunday Morning»-korrespondenten Dokoupil forsøkte søndag å ta opp temaet med Hillary Clinton, uten å komme langt:

- Det finnes mennesker som ser på det som skjedde på 90-tallet og som sier at «en amerikansk president ikke kan ha et samtykkende forhold med en praktikant; til det er maktbalansen for skjev»?

- ... som var en voksen, svarer Clinton, og leder selv samtalen videre:

- Men la meg spørre deg dette: Hvor er granskingen av den nåværende presidenten, som har vært gjenstand for en rekke beskyldninger som han avviser, fornekter og gjør narr av? Det var en gransking (av president Clinton), og den fikk et riktig utfall etter min mening.

Lewinsky: - Grovt maktmisbruk

I februar i år kommenterte Lewinsky selv affæren med den tidligere presidenten, i lys av MeToo-kampanjen.

LES OGSÅ: Lewinsky: - Jeg var et offer for maktmisbruk

Da skrev hun i Vanity Fair at «det som skjedde mellom Bill Clinton og meg selv var ikke et seksuelt overgrep, selv om vi nå vet at det ble utvist grovt maktmisbruk».