*Nettavisen* Nyheter.

Hillary Clinton til angrep etter megatabbe

PÅ OFFENSIVEN: Hillary Clinton. Foto: Charlie Neibergall (Ap / NTB scanpix)

- Dette har gitt Hillary Clinton mer energi, fastslår USA-ekspert.

EW YORK (Nettavisen): Demokratenes ledende presidentkandidat, Hillary Clinton, har vært under et konstant angrep fra republikanerne i lang tid.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Angrepet på USAs ambassade i Benghazi i Libya i 2012 førte i 2014 til at Representantenes hus nedsatte en komité for å granske hendelsen og spesifikt Hillary Clintons ansvar som USAs daværende utenriksminister.

I mars i år dukket det også opp spørsmål knyttet til Clintons bruk av en privat epostkonto mens hun var utenriksminister, noe som nå granskes av USAs Federal Bureau of Investigation (FBI).

Clinton-leiren hevder at angrepene mot henne på begge disse frontene er motivert av at hun er en av de ledende kandidatene til å overta presidentembetet fra Barack Obama når hans to perioder er omme i februar 2017.

Den påstanden fikk en uventet tyngde da republikaneren Kevin McCarthy tabbet seg kraftig ut under et intervju med Fox News, da han skulle fremme sitt eget kandidatur til å overta speakerrollen i Representantenes hus etter John Boehner.

McCarthy skrøt av at han hadde bidratt til Hillary Clintons fall på meningsmålingene gjennom å få i stand komiteen som gransker Clinton i forbindelse med Benghazi-angrepet.

- Alle trodde av Hillary Clinton var uslåelig, sant? Vi fikk i stand en spesialkomité om Benghazi, og hva er tallene hennes på målingene nå? Hun faller. Hvorfor? Fordi hun ikke kan stoles på. Ingen hadde visst dette hvis vi ikke hadde tatt denne kampen, sa McCarthy.

Oops!

- Det virker helt klart som at McCarthys tabbe har gitt Clinton mer energi, sier førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen iVolda til Nettavisen. Tønnessen er president i American Studies Association of Norway og kjenner amerikansk politikk ut og inn.

Chris Cillizza, politisk reporter hos The Washington Post, skriver i sin spalte denne uka at Benghazi-tabben til McCarthy var akkurat den vitamininnsprøytingen Clinton trengte.

«Da McCarthy krevde litt av æren for Hillary Clintons fall på meningsmålingene fordi Representantens hus hadde dannet en granskingskomité, visste jeg at det var en stor, politisk tabbe. Jeg kan ha undervurdert hvor enorm tabben var,» skriver Cillizza.

Han viser til et intervju Hillary Clinton gjorde med NBC Todays Savannah Guthrie mandag, hvor hun ble spurt om e-postsaken og kontret med at «republikanerne forsøker å gjøre partipolitikk av fire amerikaneres død, noe jeg aldri ville ha gjort».

Poenget er at Hillary Clinton har klart å gå fra forsvarsspill til angrepsspill etter at Kevin McCarthy mistet ballen.

- Jeg er enig med Chris Cillizza i The Washington Post, som mener at McCarthys uttalelser gir Clinton en gyllen mulighet til å skifte tema bort fra e-postskandalen og til årsaken for at republikanerne har vektlagt Benghazi-saken så sterkt, sier Tønnessen til Nettavisen.


Clinton har også vist seg fra en mer personlig side de siste ukene, etter at hun fikk kritikk for å være upersonlig. Hun snakket om sin rolle som bestemor under «Ellen», et av USAs mest populære talkshowprogram, spesielt blant kvinner. Hun gjorde narr av Donald Trump da hun var gjest i «Tonight Show» med Jimmy Fallon. Og sist helg stilte hun opp i «Saturday Night Live», hvor hun igjen fikk folk til å le gjennom å latterliggjøre Donald Trump.

Mange amerikanere har dermed fått et mer personlig forhold til Hillary Clinton denne høsten – og takket være Kevin McCarthy ser det for mange nå ut som at republikanerne driver med en heksejakt på henne. Det er et kraftig tilbakeslag for republikanernes håp om å vinne presidentembetet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.