RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hillary Clinton til Svalbard

(AFP)
Sist oppdatert:
Fem senatorer med Hillary Clinton i spissen besøker Svalbard søndag og mandag for å diskutere klimapolitikk.

Utenriksminister Jan Petersen (H) er vert for følget av fem senatorer som skal gjeste verdens nordligste faste bosetting i Ny-Ålesund mandag.

- Dette besøket har meget stor betydning for oss. Tunge beslutningstakere i det amerikanske senatet som ønsker å få informasjon om nordområdene, er en ren innertier for oss, sier utenriksminister Jan Petersen om besøket.

For Petersen er dette besøket en unik mulighet til å få introdusert nordområdespørsmål for lærevillige senatorer. Selv om interessen er størst rundt ekspresidentfruen Hillary Clinton er det den republikanske Arizona-senatoren John McCain som er primus motor og pådriver for turen.

- Viktig lovforslag
Han har sammen med demokraten John Lieberman fremmet et lovforslag hvor USA forplikter seg til redusere sine klimautslipp til 2000-nivå i 2010 og til 1990-nivå i 2016. Forslaget falt med 43 mot 55 stemmer i senatet, men McCain har etter det NTB får opplyst som mål å få en ny avstemning før valget i høst.

John Lieberman meldte avbud til Svalbard-turen, men med i følget er Lindsey Graham og John Sununu som begge var mot forslaget.

- Det skal ikke mye til for å snu senatet i dette klimapolitisk viktige spørsmålet, og denne turen har etter det vi får opplyst blant annet kommet til for å overbevise tvilerne, sier klimaforsker Pål Prestrud i Cicero som sammen med direktør Olav Orheim i Norsk Polarinstitutt er ansvarlig for det faglige opplegget for senatorene.

Hurtig global oppvarming
I Ny-Ålesund skal de fem senatorene bli oppdatert på hovedkonklusjonene i en forskningsrapport som Arctic Climate Impact Assessment (ACIA) har laget på oppdrag fra de åtte landene i Arktisk Råd.

Rapporten som blant annet konkluderer med at den globale oppvarmingen går to og en halv gang så fort i arktiske strøk, skal presenteres for et ministermøte i Arktisk råd på Island i november. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere