*Nettavisen* Nyheter.

Hilser Norge fra rommet

Foto: Scanpix/AP

Romfergen med norsksvenske Christer Fuglesang tok av som planlagt 02.48 i natt. Astronauten hilser hjem. Se web-tv.

10.12.06 14:38

På andre forsøket kunne Discovery endelig ta av fra Cape Canaveral i Florida etter stor usikkerhet rundt været.

Romfergen Discovery tok av etter planen kl. 02.48 norsk tid natt til søndag. Sju romfarere er endelig på vei til Den internsjonale romstasjonen etter at den første oppskytningen ble avbrutt natt til fredag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/AP

Andre forsøk
Årsaken til det mislykkede første forsøket var lavt skydekke, og også i dag så det lenge ut som været skulle stanse ferden. NASAs meteorologer anslå sjansen for en vellykket utskytning til omtrent 30 prosent. Men i 23-tiden lørdag skinte solen gjennom spredte skyer, og sannsynligheten ble justert til 70 prosent.

- De 48 timene utgjør en helt enorm forskjell, sier oppskytningsdirektør Mike Leinbach til besetningen ifølge Reuters.

- Været er nydelig og farkosten er i tipp topp stand, så vi ønsker hell og lykke på risen. Vi ses om tolv dager, sa han.

- Vi gleder oss til å lyse opp natthimmelen, svarte besetningsleder Mark Polansky.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/Reuters/NASA TV

Første svenske
Om bord er halvt norske Christer Fuglesang. Han skriver svensk romhistorie som første svenske i rommet.

I likhet med fire av de ande astronautene har Fuglesang aldri vært ute i rommet før. Etter 14 års trening fikk han endelig sjansen.

Fuglesang er ansvarlig for det som kalles payload. Det vil si at hans jobb er å sørge for at miljøet på romstasjonen er egnet til å sove, jobbe og spise i, skriver Dagens Nyheter.

Tolv dager
I løpet av de tolv dagene oppdraget varer skal astronautene gå over statsjonens el-system. Dette er et viktig steg i arbeidet med å fullføre den internasjonale romstasjonen før romfergene slutter å gå i skyttel om fire år. Dette var den tredje romferden på seks måneder.

Bestningen består av Christer Fuglesang, William Oefelein, Robert Corbeam, Nicholas Patrick, Johan Higginbotham og Sunita Williams.

Dette er den første nattflyvningen siden Columbia-katastrofen i 2003. Ulykken skjedde fordi kamera ikke fanget opp bruddstykker fra drivstofftanken som skadet romfergens overflate. Alle sju besetningsmedlemmene mistet livet, og drivstofftankene er nå bygd på en annen måte.

Discovery ventes tilbake til Kennedy Space Center 21. desember

Se på web-tv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.