*Nettavisen* Nyheter.

Historisk enighet om afrikansk frihandelssone

26 afrikanske ledere har undertegnet en avtale om en ny frihandelssone. Dersom fellesmarkedet blir en realitet, vil det omfatte over 625 millioner mennesker.

Avtalen om frihandelsområdet (TFTA) er kommet i stand etter fem år med forhandlinger, men før den trer i kraft gjenstår viktig arbeid.

Partene må bli enige om et tidsskjema for å bygge ned handelsbarrierer, og avtalen må også ratifiseres av landenes regjeringer.

– TFTA vil gjøre Afrika i stand til å gjøre enorme framskritt og bevege hele kontinentet framover, uttalte presidenten for Verdensbanken, Jim Yong Kim under møtet i Egypt onsdag.

– Afrika har gjort det klart at de åpner opp for forretningsvirksomhet, la han til.

Avtalen vil integrere tre eksisterende handelsblokker, nemlig det østafrikanske fellesskap (EAC), det sørafrikanske (SADC) og fellesmarkedet for det østlige og sørlige Afrika (COMESA).

Disse landene har til sammen et bruttonasjonalprodukt (BNP) på over en billion – tusen milliarder – dollar.

– Det geografiske området strekker seg fra Cape til Kairo, fastslo Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn.

– Avtalen vil skape en grenseløs økonomi som vil rangere som nummer 13 i verden målt i BNP, understreket Zimbabwes president Robert Mugabe.

Men utfordringene blir utvilsomt store også med en avtale. Mange av landene sliter med politisk uro og korrupsjon og dessuten fysiske utfordringer som ustabilt strømnett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag