*Nettavisen* Nyheter.

Historisk flytur i gang

Steve Fosset og eksperimentflyet GlobalFlyer hadde tirsdag kveld krysset Atlanterhavet i forsøket på å fly jorda rundt uten bensinstopp. Følg ferden her.

01.03.05 19:39

Tirsdag kveld ved 19-30-tiden var Fosset kommet et godt stykke innover det afrikanske fastlandet, og befant seg over Algerie (se ekstern lenke nederst i saken).

- På dette tidspunktet ser alt bra ut. Jeg er veldig fornøyd med situasjonen og tror vi har en god sjanse, sa Fosset i sin siste uttalelse til pressen.

Eventyreren tok av fra Salina i Kansas klokken 06.00 norsk tid i lettvektflyet «Virgin Atlantic Global Flyer». Med åtte tonn drivstoff om bord håper Fossett at han greier turen på rundt 80 timer, melder BBC.

Turbulens
Reiseruten ble endret i siste liten på grunn av vindforholdene. I stedet for å fly over Europa, skal flyet krysse Atlanteren lenger sør og fly over Afrika. Flyet har aldri vært testet med fulle tanker, og er svært følsomt for turbulens.

-Turbulensen er verst i lav høyde. Så jeg må komme meg opp til marsjhøyde uten å møte for mye turbulens, sa Steve Fossett til BBC før avgang tirsdag. Ifølge den siste pressemeldingen har turen gått etter oppskriften hittil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: EPA/Uli Lance

Klokka
«Virgin Atlantic Global Flyer» er konstruert av California-selskapet Scaled Composites, som også står bak romskipet «SpaceShipOne». Flyet er 11,7 meter langt og har et vingespenn på 35 meter.

Turen er finansiert av Virgin-direktøren Richard Branson. Før avgang lovte han Fossett gratis flyturer med flyselskapet sitt for livstid dersom han greide å gjennomføre prosjektet. Han ga også Fossett klokka si.

- Men jeg vil ha den tilbake - i ett stykke, advarte Branson.

Mer om GlobalFlyer:

Vekt: 1522 kilo

Drivstoff: 8936 kilo fordelt på 13 tanker

Marsjhøyde: 13.000 meter

Rekkevidde: 33.800 km

Lengde på rekordforsøket: 37.260 km

Motor: William FJ44 - 3 ATW (10.200 newton skyvekraft)

Fart: 440 km/t

Kilde: BBC

Blant byene Fossett vil fly over, er Chicago, Toronto, Karachi, Shanghai, Tokyo og Los Angeles.

Her kan du følge GlobalFlyer (ekstern lenke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.