RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk fredsskål

Sist oppdatert:
Samarbeidet vokser, og endelig går det mot en fredsavtale mellom Sør- og Nord-Korea.

Etter et tredagersmøte mellom Sør-Koreas president Roh Moo-hyun og Nord-Koreas leder Kim Jong-il, hadde de to statslederne grunn til å skåle torsdag. De to landene har tatt et stort skritt videre mot en fredsavtale, dermed kan nok en rest fra den kalde krigen snart være historie.

Etter koreakrigen i 1953 inngikk de to landene en avtale om våpenhvile, men Sør-Korea underskrev aldri fredsavtalen som formelt skulle gjøre slutt på krigen. Dermed har det teknisk sett vært krig mellom de to landene de siste 54 årene, melder AP.

192571

Toppmøtet er det andre siden stridighetene tok slutt og kom i stand for å bedre samarbeidet og stabiliteten på den koreanske halvøya. Også Kina og USA, som begge deltok i koreakrigen, vil bli involvert i en eventuell fredsavtale. USA krever imidlertid at Nord-Korea går med på å oppgi sitt atomvåpenprogram.

Nord-Korea har allerede gått med på å avvikle sitt største kjernekraftverk i løpet av året, samt å ha full åpenhet om sitt atomprogram.

I toppmøtet ble Nord- og Sør-Korea også enige om økt økonomisk samarbeid samt flere gjenforeninger av familier som ble splittet etter koreakrigen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere