RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk handelsrute gjenåpnes

Endelig åpnes Silkeveien mellom India og Kina igjen - på 4000 meters høyde.

Handelsruten ble stengt i 1962 da det brøt ut krig mellom Kina og India. Ruten er en del av den eldgamle silkeveien som knyttet Kina til India, Asia og Europa. Åpningsseremonien fant sted på grensen mellom den indiske delstaten Sikkim og den kinesiske Tibet-regionen.

Bedre relasjonene
Den kinesiske ambassadøren i India var en av gjestene på seremonien ved grenseposten som ligger på 4000 meters høyde. Til tross for at det var bitende kaldt og høljende regn, var entusiasmen stor blant de flere hundre kinesiske og indiske handelsmennene som hadde møtt opp, ifølge BBCs korespondent Subir Bhaumik.

- Vi håper at gjenåpningen av Silkeveien vil bedre forholdet mellom de to landene, sier den kinesiske ambassadøren Sun Yuxi til nyhetsbyrået AFP, ifølge BBC.

- I dag er grensen åpen for handel, og vi håper at den etter hvert vil bli åpen for turister også, sier han.

Symbolsk handling
Gjenåpningen av handelsruten anses for å være et stort fremskritt når det gjelder diplomati og handel mellom nasjonene. Kina kommer til å importere blant annet te, ris og krydder fra India, mens India skal importere geiter, sauer, jakoksehaler og silke. Flere analytikere mener at åpningen av Nathu La-passet først og fremst er en symbolsk handling, men de ser ikke bort fra at handelen kan generere millioner av dollar etter hvert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere