RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk måneferd inn for landing

Sist oppdatert:
En ny og historisk måneferd når målstreken 14. januar når romsonden Huygens går inn i Saturn-månen Titans atmosfære. Sonden blir det første menneskeskapte objektet som på nært hold utforsker og lander på en annen planets måne.

- Dette er spennende. Det er første gang man forsøker å lande på en annen planets måne, sier avdelingsdirektør Bo Andersen ved Norsk Romsenter på Skøyen i Oslo til TV 2 Nettavisen. Han var selv til stede og vinket farvel da romfartøyet ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida for nesten sju år siden. Om bord i fartøyet befinner det seg blant annet avansert måleutstyr for atomsammensetningen av gasser utviklet av Forsvarets forskningsinstitutt.

Underveis til Saturn har både Venus, Jorden og Jupiter blitt brukt som «gravitasjonsslynger» for å få nok fart til den lange reisen, heter det i en pressemelding fra Norsk Romsenter.

For å markere den historiske begivenheten, holder de åpent hus på ettermiddagen 14. januar med utstillinger og direktesendte fjernsynsoverføring fra den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs sendinger.

Huygens-sonden skal frakobles om morgenen 25. desember klokken 05.08 norsk tid.

Huygens kommer ikke til å kommunisere med moderfartøyet Cassini før den har trengt inn i Titans atmosfære og utløst hovedfallskjermen den 14. januar 2005.

- Huygens skal først og fremst gjøre sin jobb med undersøkelser og målinger mens den henger i fallskjermen i Titans atmosfære. Når den har landet, har den bare batterikapasitet for en halv time, sier Bo Andersen.

Ekspedisjonen er et samarbeid mellom amerikanske NASA og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Les mer om Titan-ferdens siste etappe på Norsk Romsenters nettsider.

Se bilder og les om Cassini-Huygens ferd på ESAs hjemmesider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere