RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk valg i Saudi-Arabia

Saudi-Arabias kong Abdullah
Saudi-Arabias kong Abdullah (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
OSLO/RIYADH (TV 2 Nettavisen): Politiske partier er forbudt og bare halvparten av befolkningen har stemmerett når kronprins Abdullah inviterer til valg torsdag. Likevel er valget historisk.

Torsdag kan saudiarabere for første gang gå til valgurnene. Foreløpig er det bare et kommunevalg, og bare menn over 21 år har stemmerett.

Til hvert av de 178 kommunestyrene velges det fire representanter. De øvrige fire blir pekt ut av regjeringen.

- Skulle alle bli valgt, ville vi risikere å få folk med mangelfull kunnskap og utilstrekkelig erfaring for å gjøre en god jobb, sier han på spørsmål om hvorfor regjeringen skal peke ut halve kommunestyret, sier valgkomiteens leder, prins Mansor bin Mutaib, til TV 2 Nettavisen.

Politiske partier er ikke tillatt.

- Må vinne erfaring
Begrensningene til tross, valget i Saudi-Arabia er historisk. Aldri før er det arrangert noe valg i det lukkede og strengt islamske kongedømmet med de store oljerikdommene.

- Hvorfor har ikke kvinner rett til å stemme?

- Dette er vårt første valg, og vi må vinne erfaring. Kanskje får kvinnene mulighet ved neste valg, sier prins Mansor.

De er for øvrig ikke bare kvinner som må holde seg unna valgurnene. Heller ikke landets militære får stemme.

Hind Ali, en av Saudi-Arabias kvinnelige journalister, ser det ikke som noe stort problem at hun og hennes medsøstre ikke får stemmerett nå.

- Vi kan vente. Men det er viktig å vite at mange kvinner støtter sine ektefeller som kandidater og involverer seg i hva slags program de går til valg på, sier hun.

Varierende interesse
Interessen for å delta i valget varierer stort fra region til region. I Riyadh-området har bare 148.000 velgere registrert seg. I andre deler av landet er interessen større. Saudi-Arabias sjiamuslimske minoritet er blant dem som ser mest positive til valget. Mange håper lokalvalget vil dem en større mulighet til å bli hørt.

Den første valgrunden i dag foregår i Riyadh-området, mens andre runde 3. mars dekker de østlige og sørvestlige regionene. 21. april er det velgerne i de vestlige regionene Mekka og Medina og i nord som får gå til valgurnene, melder nyhetsbyrået AFP.

Bush-formaning
Valget kommer en uke etter at USAs president George W. Bush oppfordret Saudi Arabia til å utvise et sterkere lederskap i sin del av verden ved å gi innbyggernes mulighet til å påvirke sin egen framtid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere