RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hit drar de unge for å dø

Sist oppdatert:
Muslimske krigere strømmer til slagmarken. Se video

Fortsatt vil ikke president Vladimir Putin trekke seg tilbake og det gjør Tsjetsjenia til et mål for unge muslimer - akkurat som Irak.

Ifølge flere ekstremistiske nettsider kjemper nå over 1000 utlendinger med tsjetsjenske krigere mot de russiske styrkene.

SE VIDEO HER

Mot slutten av 1994 invaderte Russland Tsjetsjenia og mer enn 80.000 mennesker ble drept, de fleste sivile. Tsjetsjenia er et relativt lite land med litt i overkant av én million innbyggere.

Flere arabiske og muslimske krigere støtter Tsjetsjenia av samme årsaker som de støtter opprørerne i Afghanistan og Irak, at en fremmed makt okkuperer muslimsk jord.

En soldat foran valgkampplakater i den tsjetsjenske hovedstaden Grosny etter valget.

Tvang Russland ut
Ved å bruke geriljataktikk tvang tsjetsjenerne sammen med utenlandske krigere Russland til å trekke seg tilbake i 1997.

Men i 1999 satte president Putin i gang en ny militær invasjon. Kampene pågår fortsatt.

President Putin trappet opp sin offensiv i Tsjetsjenia etter 11. september 2001. George W. Bush og Tony Blair ga Putin grønt lys, til gjengjeld for Russlands støtte til «krigen mot terror».

Russiske myndigheter har lenge forsøkt å knytte den tsjetsjenske frigjøringskampen til internasjonale terrornettverk og Russland klarte å overbevise USA etter 11. september 2001 om at tsjetsjenske krigere har kontakt med al-Qaida.

Tsjetsjenske opprørere planlegger flere angrep for å tvinge Russland ut.

Blodbad
Blant annet er de blitt knyttet til gisselaksjonen i et Moskva-teater i 2002, der 170 ble drept, og en selvmordsbombe i Moskvas undergrunn der 41 ble drept. Og ikke minst til angrepet på skolen i Beslan.

Tsjetsjenske krigere sier at alt kan skje så lenge Russlands folkedrap i Tsjetsjenia fortsetter.

Organisasjonen Human Rights Watch sier at russerne har økt volden i Tsjetsjenia i løpet av det siste året.

Journalist Anna Politikovskaja, som var kjent for sine kritiske artikler om Russlands president Vladimir Putin politisk iTsjetsjenia og andre politiske toppledere, ble drept i leiegården der hun bodde i Moskva i oktober.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere