Hiv-sex og flerkoneri

Foto: AP (AP)

Likevel kan ingen stoppe Jacob Zuma fra å bli Sør-Afrikas neste president.

23.04.09 10:01

Valget i Sør-Afrika onsdag sikrer trolig African National Congress (ANC) flertall for fjerde gang på rad siden Nelson Mandelas seier i 1994. Millioner av sørafrikanere stod flere timer i kø for å avgi sine stemmer under valget, som trolig får en valgdeltakelse på over 80 prosent.

ANC ser ut til å få flertall, selv om flertallet blir betydelig redusert fra sist valg. Det betyr at Jacob Zuma (67) etter alle solemerker blir landets neste president.

Han er mildt sagt omstridt.

67-åringen har vært innblandet i både voldtektssaker og korrupsjonsanklager. Så sent som for to uker siden ble anklagene om korrupsjon frafalt på grunn av juridiske spissfindigheter.

Saken har ikke skadet ANC så mye at det absolutte flertallet er i fare. Partiet er likevel splittet. Zuma ble valgt til ANCs leder etter Thabo Mbeki. Mbekis tilhengere har brutt ut av ANC og dannet et nytt parti, men de har ikke klart å mobilisere sørafrikanerne nok til å bryte ANCs makt.

Har fem koner
Jacob Zuma er selverklært polygamist og har fem koner.

- Det er mange politikeren som har elskerinner og barn utenfor ekteskap, som de forsøker å skjule for offentligheten, slik at de fremstår som monogame. Jeg vil være åpen. Jeg elsker mine koner og er stolt av mine barn, sa Zuma i et tv-intervju for noen år siden, ifølge Ekstra Bladet.

Det er ikke kjent hvem av Zumas koner som blir Sør-Afrikas nye førstedame, eller om landet faktisk får fem ¿

Men kontroversene som Zuma stopper ikke der. I 2005 ble Zuma anklaget for voldtekt av en 31 år gammel kvinne. Zuma nektet for voldtekten, men innrømmet at han hadde hatt sex med kvinnen.

Foto: Denis Farrell

Vasket av seg hiv
Siktelsen i saken ble droppet i 2006 da retten ikke klarte å bevise at sexhandlingene hadde skjedd mot kvinnens vilje.

Under saken kom det også frem at kvinnen er hiv-positiv. Det blåste Zuma av og sa at han hadde tatt et bad etter sexen «for å fjerne faren for hiv-smitte».

Blant de som har kritisert Zuma er fredsprisvinner biskop Desmond Tutu. Han har rett ut sagt at Zuma ikke er egnet som president.

- På grunn av rollen ANC spilte i kampen og i de første årene med frihet, har folk flest pleid å stemme på ANC. Nå er det ikke lenger så enkelt. Folk stiller spørsmål, noe som er bra. Jeg mener det er det demokrati handler om, sier Tutu, ifølge BBC.

Lange køer
Voldtekt og flerkoneri til tross. Det var stor jubel da Zuma stemte i hjembyen Nkandla onsdag.

- Da jeg vokste opp visste jeg ikke at denne dagen ville komme. Det får meg til å føle meg godt, og det er en følelse som er helt annerledes enn den vi hadde under apartheidregimet, som ikke ga svarte lov til å stemme, sa Zuma da han puttet sin stemmeseddel i boksen.

Det er ikke klart når valgresultatet blir klart.

- ANC har over 50 prosent

Natt til torsdag viste de foreløpige resultatene, kun basert på 23.000 avlagte stemmer - av stemmeberettigede 23 millioner, at ANC har over 50 prosents oppslutning.

Selv om tallene er små, er tendensen svært tydelig.

Mens ANC har over 50 prosents oppslutning, har det viktigste opposisjonspartiet Den demokratiske alliansen bare fått litt over 25 prosent så langt i opptellingen, melder NTB.

Det nye partiet COPE, som består av tidligere ANC-medlemmer, ligger an til 9 prosents oppslutning, dersom de foreløpige resultatene ligner på det endelige valgresultatet, ifølge NTB-Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.