RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hiver ut nybyggerne

Sist oppdatert:
Den israelske hæren går fra dør til dør hos jødiske nybyggere for å be dem forlate sine hjem innen midnatt tirsdag. Så langt har tilbaketrekningen gått rolig for seg.

- De drar. Hvem ville noensinne trodd det...? sa den palestinske bonden Ziyad Satari mens han natt til mandag fulgte den israelske tilbaketrekningen fra Gaza-stripen.

Den historiske tilbaketrekningen av jødiske bosetninger på Gaza er i gang. Fra og med midnatt israelsk tid er det ulovlig for israelske innbyggere å bo i Gaza.

De første timene av tilbaketrekningen har gått forholdsvis fredelig for seg. Men flere hundre nybyggere fra den største bosetningen, Neve Dekalim, sperret mandag morgen hovedgaten for å hindre militære kjøretøyer.

De har fått en siste 48 timers frist til å forlate Gaza.

Vil motsette seg evakuering
Tusenvis av israelske politifolk sperret av veier inn til Gaza søndag for å hindre jødiske demonstranter fra å komme seg til jødiske bosetninger i de okkuperte områdene.

Rundt 4000 ultranasjonalister har strømmet til bosetningene de siste ukene for å hjelpe de omkring 8500 innbyggerne som har sagt de vil motsette seg evakueringen.

- Vi er i høyeste beredskap, sier den israelske politisjefen Moshe Karadi til Reuters.

Han sier en rekke veisperringer vil bli satt opp sør i Israel for å hindre motstandere av tilbaketrekkingen å nå bosetningen Gush Katif.

Alle ut - ingen inn
50 000 israelske soldater og politifolk er satt til å håndtere tilbaketrekkingen. I tillegg er det satt opp en styrke på 5000 palestinere som skal hindre militante palestinske aktivister i å skyte på de jødiske bosetterne under tilbaketrekkingen, skriver Reuters.

Den palestinske innenriksministeren Nasser Youssef har satt sine styrker i 100 prosent beredskap. Dette er første gang Israel fjerner bosetninger fra landområdene som ble okkupert under krigen i 1967.

Etter klokken 23 norsk tid søndag ble grenseovergangene stengt.

- Etter dette tidspunktet vil folk kunne forlate området, men ingen kan gå inn, sier hærens talsmann Miri Regev til Reuters.

Dør til dør-aksjon
Mandag skal tusenvis av offiserer fra hæren besøke alle de 21 jødiske bosetningene i Gaza og fire av de 120 bosetningene på Vestbredden som skal tømmes. Offiserene vil gå fra dør til dør og informere nybyggerne om at de må forlate sine hjem før midnatt tirsdag eller bli tvangsutkastet.

Israelske medier melder at nybyggernes råd i Gaza har bestemt seg for å låse inngangsportene for soldatene.

- Vi kommer ikke til å gjøre det enkelt for dem som skal kaste oss ut. Spør du meg vil minst halvparten av oss bli igjen i bosetningene, sier rådets leder Avner Shimoni til israelsk radio.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere