Hizbollah brøt fire FN-resolusjoner

Det er ingen tvil om hvem FN mener er ansvarlig for onsdagens aksjoner, og nå jobber Kofi Annan på spreng for å få løslatt soldatene, sier generalsekretærens talsperson.

13.07.06 12:51

FNs talsperson for generalsekretærens kontor, Farhan Haq, sier til TV 2 Nettavisen at Kofi Annan jobber på spreng for å få til en løsning før situasjonen mellom Israel og Libanon forverres.

- Generalsekretæren har vært i kontakt med flere mennesker i regionen via telefon i løpet onsdagen. Blant annet har han snakket med Libanons statsminister Fuad Siniora og USAs utenriksminister Condoleezza Rice med den hensikt å fremme FNs standpunkt til alle parter i saken, sier FNs talsperson for generalsekretærens kontor, Farhan Haq, til TV 2 Nettavisen.

Brudd på fire FN-resolusjoner
Ifølge generalsekretærens talsperson fordømmer Kofi Annan Hizbollah for angrepene ved grensen til Israel, som også blir kalt den blå linje, som resulterte i tapte israelske liv og bortføringen av to israelske soldater onsdag. Dette er et brudd på fire av sikkerhetsrådets resolusjoner, ifølge generalsekretærens kontor.

- Koffi Annan fordømmer Hizbollahs aksjoner på det sterkeste og krever at de løslater soldatene umiddelbart, sier Haq.
Ifølge en rekke nyhetsbyråer og utenlandske aviser ser det ut til at Israel trapper opp offensiven mot Libanon, men Haq ønsker ikke å spekulere i hva FN eventuelt vil gjøre dersom Israel invaderer Libanon.

- Jeg ønsker ikke å spekulere i dette, men alle parter må være klar over de humanitære konsekvensene dette kan få, og FN gjør hva de kan for at det ikke skal bli en eskalasjon, sier Faq.

Dialog med alle parter

Haq sier at FNs spesialutsending til Libanon, Geir Petersen, forsøker å ha dialog med alle parter i området, og kommer med oppfordringer om at alle må bidra med det de kan for at de israelske soldatene blir løslatt.

- Vi er svært bekymret over denne voldelige overtredelsen ved den blå linjen som motsir en erklæring fra libanesisk side om å ivareta ro og stabilitet langs grensen. Hizbollahs aksjoner eskalerer den allerede spente situasjonen langs den blå linjen, og er en handling med svært farlige proposisjoner, sier FNs spesialutsending Geir Pedersen i en pressemelding onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.