RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ashraf al-Khadra (TV 2 Nettavisen)

Hjelpere gir fyll og hor

Sist oppdatert:
I kjølvannet av vestlige hjelpearbeidere kommer alkohol og prostitusjon til Darfur.

NYALA (TV 2 Nettavisen): Sudan er en muslimsk stat, og alkohol er totaltforbudt. Likevel smugles store mengder whisky fra Tsjad, Etiopia og Uganda inn i landet. Kjøperne er vestlige i humanitære organisasjoner.

Prisen er stiv for elendig vare, rundt 70 dollar literen.

- Vi kan ikke bo her uten å ha noen av de godene vi har i det vestlige livet. Derfor kjøper vi varer av dårlig kvalitet til denne prisen, sier en kilde til TV 2 Nettavisen.

Prostitusjon
I Darfurs hovedstad Nyala er det mange kvinnelige prostituerte. Dette er en industri som har blomstret med tilsiget av vestlige hjelpearbeidere og soldater fra den afrikanske unionen.

Det er gamle damer som selger te på gata som formidler kontakt med de prostituerte.

Når de ser en utenlandsk person tilbyr de «en fin tid» med unge jenter fra universitetet i Nyala.

Det er 150 internasjonale organisasjoner i Darfur. De fleste er fra Storbritannia, Italia, Spania, Finland. Flyktningrådet er eneste norske organisasjon som er representert.

200.000 drept
De utenlandske organisasjonene er også med på å dra opp prisnivået i Nyala.

I Nyala koster det mer enn 2000 dollar, ca. 12.000 kroner, i måneden å leie en dårlig toroms leilighet.

Nærmere 200.000 mennesker har blitt drept og mer enn to millioner er fordrevet fra sine hjem siden opprøret i Darfur startet. Etnisk afrikanske opprørsgrupper reiste seg mot den arabiskdominerte regjeringen i hovedstaden Khartoum i 2003. Regjeringen har blitt anklaget for å svare ved å slippe løs den arabiske Janjaweed-militsen i området. Denne gruppen er anklaget for noen av de verste krigsforbrytelsene i Darfur. Den sudanske regjeringen har nektet for støtten til Janjaweed.

I Juba
Onsdag besøkte utviklingsminister Erik Solheim Juba, der han blant annet hadde møter med den Sør-Sudanske visepresidenten. Lokale regjeringsrepresentanter uttrykte skuffelse over at det ikke har kommet flere bistandsmidler til området.

Statsråd Solheim sier Norge vil bruke hjelpeorganisasjoner i Juba til direktefinansiering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere