Gå til sidens hovedinnhold

Hjernen bak IS-angrep i Bagdad skal være pågrepet

Irakiske myndigheter har pågrepet en mann som anklages for å være hjernen bak et IS-angrep som kostet minst 323 mennesker livet i Bagdad i 2016.

Angrepet i Karrada-distriktet i Bagdad var en av de dødeligste terroraksjonene i verden siden 11. september-angrepene i USA i 2001.

Ifølge Iraks statsminister Mustafa al-Kadhemi var det planlagt av Ghazwan al-Zobai, som nylig ble pågrepet i et annet land.

Zobai ble fraktet til Irak i helga, tvitrer Kadhemi, som ikke oppgir hvilket land den angivelige IS-toppen ble pågrepet i.

Nestleder

Tidligere i måneden ble det kjent at IS-toppen Sami Jassem al-Jaburi var pågrepet i Tyrkia, og deretter utlevert til Irak.

Kadhemi opplyste da at pågripelsen var et resultat av «en kompleks ekstern operasjon» der irakisk etterretning deltok.

Sami Jassem al-Jaburi var nestleder under tidligere IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, som ble drept i et amerikansk angrep i oktober 2019. Han fungerte også som gruppas finansminister.

Rømte fra Abu Ghraib

Ghazwan al-Zobai er et mindre kjent navn, men skal være 29 år gammel med bakgrunn fra al-Qaida.

Ifølge irakiske etterretningskilder ble han tatt til fange av amerikanske styrker og senere overført til det beryktede Abu Ghraib-fengslet, som han flyktet fra i 2013. Etter dette skal han ha sluttet seg til IS.

Irakisk etterretning skal ha vært på sporet av ham i flere måneder og hevder at Zobai, som gikk under dekknavnet Abu Obaida, var hovedmannen bak en rekke terroraksjoner i Irak.

(©NTB)