*Nettavisen* Nyheter.

Hjerneskadd snakker etter ti år

Foto: (Arkivfoto: AP Photo/Buffalo Fire Department)

Hjerneskadde Donald Herbert (44) hadde ikke sagt et ord på ti år før han plutselig brøt stillheten og ba om å få snakke med sin kone.

04.05.05 09:20

Brannmannen fra Buffalo i USA pådro seg en alvorlig hjerneskade i en ulykke i 1995 da et tak raste over ham under slukningsarbeid og han ble begravet under bygningsmateriale. I seks minutter lå han uten luft, og da han ble reddet ble han liggende i koma i to og en halv måned.

På pleiehjem
I løpet av disse årene har han ikke vært i stand til å gi uttrykk for noen gjenkjennelse i forhold til famile og venner eller samtale med dem. Noen sporadiske «ja» og «nei» er de eneste ordene Donald Herbert har ytret der han har sittet lenket til rullestolen på et pleiehjem. Han fikk også synet ødelagt etter ulykken.

Brøt tausheten
Men lørdag var det plutselig slutt på tausheten, til familien og legenes store overraskelse, melder The Buffalo News.

Donald Herbert våknet opp og ba om å få snakke med sine kone, Linda. Senere fikk han også møte sønnene sine og nære kolleger. Alle var like overrasket.

- Donny, føler du deg OK, spurte en av slektningene.

- Jeg har det kjempefint, svarte 44-åringen.

Senere spurte han hvor lenge han hadde vært «borte» og fikk vite at det nesten hadde gått 10 år.

- Jeg trodde det var tre måneder, svarte han.

Forekommer sjelden
At personer med omfattende hjerneskade gjenvinner taleevnen på denne måten, forekommer sjelden, men det finnes flere eksempler, ifølge ekspertene.

Etter den brå oppvåkningen lørdag har Donald Herbert sakte, men sikkert begynt å oppdatere seg i forhold til familie og venner og gjøre seg kjent med hva han har gått glipp av de siste 10 årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.