RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/SCANPIX

Holder valget mens folket lider

Sist oppdatert:
Folkeavstemningen om grunnloven avholdes i dag, mens titusener av mennesker venter på hjelp etter den voldsomme syklonen.

I de verst rammede områdene inkludert hovedstaden Rangoon, er valget utsatt i to uker. I resten av det omstridte militærdiktaturet ble avtemningen gjennomført lørdag.

Statlige TV-kanaler har oppfordret folket til å gjøre sin samfunnsplikt og godkjenne den nye grunnloven.

- Jeg stemte ja, det var det jeg ble bedt om å gjøre, sier den 57 år gamle U Kyaing til Reuters i Hlegu.

I Irawaddy-deltaet venter 1.5 millioner mennesker på hjelp, de mangler både mat og tak over hodet etter den voldsomme syklonen Nargis, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Røde Kors har den kombinerte innsatsen til myndighetene og de få hjelpeorganisasjonene som er på plass, sørget for at 220.000 mennesker har fått hjelp.

Ny krise
- Det er problemer med å få hjelpen inn i Burma, og det er problemer med å få hjelpen ut i deltaområdet, sa den danske Røde Kors-representanten Anders Ladekarl på telefon fra Burma i et intervju med Dansk Radio, melder NTB.

Tallene på omkomne og savnede er ikke oppdatert siden tirsdag, da var omlag 23.000 døde, 42.000 savnede og USAs sjefsdioplomat i Burma tror tallene kan komme opp mot 100.000.

Det fryktes nå sykdommer som diaré og malaria kan spre seg, dersom man ikke får distribuert rent vann, mat og husly til de overlevende.

- Dette er en ny krise, sier Greg Beck driektør for den Internasjonale Rednings komiteen. Først var det syklonen og nå mangelen på mat, vann og husly. Folk kommer til å dø, sier Beck til Reuters

Mat på mandag?
Etter stor misnøye med hvordan myndighetene har taklet saken er, ble irritasjonen desto større da de burmesiske myndighetene beslagla to flylaster med mat og medisinsk utstyr som FNs matvareprogram WFP fraktet til landet fredag. Dette skal følge WFP dreie seg om nok mat til å hjelpe 95.000 sultende mennesker.

Det skal imidlertid gitt tillatelse til at USA kan sende ett fly med nødhjelp mandag. WFP besluttet å gjenoppta forsendingene til tross for beslaget av flylastene, skriver NTB.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, skal ifølge NTB ikke ha fått kontakt med myndighetene i Burma, trass i intens innsats. Han sa at Burma står overfor en mye større katastrofe om landet fortsetter å nekte å slippe til utenlandske eksperter i distribusjon av nødhjelp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere