RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: BEHROUZ MEHRI (AFP)

Holdes fanget for å ha kjøpt vin

Sist oppdatert:
Familie og venner har ikke hørt fra Roxana Saberi (31) på flere uker.

Frilansjournalisten Roxana Saberi (31) ringte hjem fra Iran 10. februar og fortalte faren i USA at hun hadde blitt arrestert for å ha kjøpt en flaske vin. Saberi har blant annet jobbet for BBC i Iran.

- Hun ringte fra et ukjent sted og sa at hun ble holdt fanget. Hun fortalte at hun hadde kjøpt en flaske med vin, og personen som solgte vinen meldte ifra, og de kom og arresterte henne, sier faren, skriver The Times.

Har ikke hørt fra henne
Salg og kjøp er nemlig en straffbar handling i Iran. Hun hadde allerede blitt holdt i arresten i ti dager da hun ringte hjem 10. februar, men sa hun antakelig ville slippe ut innen noen dager.

Men verken familien hjemme i USA eller venner i Teheran har hørt fra henne siden.

Venner av Saberi har fortalt faren at kjøp av alkohol aldri resulterer i så lange fengselsopphold, noe som vekker mistanke om at myndighetene holder henne av helt andre grunner.

Kvinnen er amerikansk statsborger, men har også et iransk pass. Nå er faren desperat etter å finne ut hva som har skjedd med datteren.

Det iranske Utenriksdepartementet bekreftet mandag at 31-åringen var blitt anholdt, men oppgir ikke noen konkret grunn for hvorfor hun fortsatt er anholdt.

Saberi flyttet til Iran for seks år siden for å jobbe som frilansjournalist ved siden av studiene.

Døde i varetekt
Flere iranskamerikanere har blitt arrestert i Iran de siste årene. I 2007 ble fire iranskamerikanere pågrepet og fengslet i flere måneder før de til slutt fikk lov til å forlate landet. Årsaken til dette kan være at iranerne frykter de jobber for amerikanske myndigheter.

En iranskkanadisk kvinnelig fotograf døde i iransk varetekt av hodeskader etter å ha blitt arrestert for å ha fotografert utenfor et fengsel.

USA har ikke hatt noen diplomatiske forbindelser til Iran etter at den amerikanske ambassaden ble angrepet på 1980-tallet. I tillegg er det et svært anstrengt forhold mellom landene grunnet Irans omstridte atomprogram.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere