RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Holdt tett i 14 timer

Sist oppdatert:
President George W. Bush ville spille kortene sine rett, og holdt nyheten om at Saddam Hussein var arrestert hemmelig i 14 timer.

Den amerikanske regjeringen ville ikke at arrestasjonen av Saddam Hussein skulle framstå som en personlig triumf for Bush, men heller en seier for det irakiske folk. Derfor slapp de ikke nyheten lørdag kveld amerikansk tid, men ventet til dagen etter.

Kvart over tre på ettermiddagen amerikansk tid lørdag fikk Bush den første telefonen fra forsvarsminister Donald Rumsfeld.

- Herr president, de første rapportene er ikke alltid riktige, begynte Rumsfeld.

- Dette høres ut som gode nyheter, avbrøt Bush.

Gode nyheter
Deretter kom Rumsfeld til saken. Han fortalte at General John Abazaid i Irak følte seg trygg på at de hadde tatt Saddam Hussein.

- Vel, det er gode nyheter. Hvor sikker er Abazaid, spurte Bush.

- Veldig sikker, sa Rumsfeld.

Likevel holdt amerikanerne på hemmeligheten i 14 timer. Det amerikanske militæret brukte tiden til å forsikre seg ytterligere om at det virkelig var Saddam som var funnet i jordhullet like ved Tikrit.

Bush sa til Rumsfeld at arrestasjonen må behandles på militært vis og at nyheten måtte annonseres fra Bagdad, ikke Washington, sier kilder til Washington Post. Regjeringen ville at arrestasjonen skulle framstå som en triumf for det irakiske folket, ikke for Bush, som et halvt år før invasjonen av Irak beskrev Saddam Hussein som «en fyr som prøvde å drepe pappa’n min».

Avlyste kirkebesøk
Bush avlyste også planen om å delta på en menighetsforsamling i en kirke på søndag. Han ville ikke at hans første offentlige opptreden etter Saddams arrestasjon, skulle være i en kirke.

De andre representantene for regjeringen fortsatte sine planlagte møter og opptredener lørdag kveld.

En Pentagon-kilde sier til Washington Post at både Rumsfeld og Abizaid var svært redde for at det kunne være en av Saddams mange dobbeltgjengere som var fanget. Da det endelig ble bekreftet, ble det planlagt en pressekonferanse i Bagdad, der nyheten ble annonsert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere