*Nettavisen* Nyheter.

Hollywood på kanten av stupet

Et av de verste årene noensinne for Hollywood er tilbakelagt, og skyene på horisonten er svarte for de store filmselskapene.

25.01.06 14:11

(NA24): Antall mennesker som gikk på kino i USA, gikk ned med syv prosent i 2005 - etter flere år på rad med tilskuersvikt.

- En nedgang ett år kan være en tilfeldighet, flere år med nedgang på rad er en trend, sier analytiker Paul Dergarabedian til Adage.

En Hollywood-film koster i snitt 65 millioner dollar å lage og 35 millioner å markedsføre. Kun 18 filmer spilte inn mer enn 100 millioner dollar i 2005. Ifølge flere analytikere er kostnadene nå så ute av kontroll at selskapene vil kutte i lønnen til stjerneskuespillerne, eventuelt bruke nye fjes, og muligens også slutte å gi ut filmene eksklusivt først på kino.

- Jeg tror ikke vi kommer til å se utgivelse på kino og DVD samtidig i 2006, sier Mark Cuban i Landmark Theatres.

Skal man tro filmstudioene selv, tar han feil. Flere selskaper vurderer å gi ut oppfølgerfilmer og helt nye filmer samtidig på DVD og kino for å øke det totale trykket for filmene. I tillegg vil mye av markedsføringspengene fjernes fra TV og overføres til Internett.

De fleste analytikere mener at hvis 2006 blir like dårlig som fjoråret, vil flere amerikanske studioer oppleve store likviditetsproblemer.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.