RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Homer stemmer på Obama

Sist oppdatert:
Men maskinen krever stemmefusk. Fortsatt mange stater uten nye stemmemaskiner.

I en episode som visstnok skal sendes 2. november i år vil Homer Simpson stemme på Obama. Men når Homer forsøker å avgi stemmen til Obama, endrer maskinen stemmen til McCain, og forsøker deretter å drepe ham.

Bak humoren ligger et visst alvor. Ved presidentvalget I 2004 rapporterte flere velgere at da de klikket på sin presidentkandidat ble de bedt om å bekrefte sin stemme på motsatt side. Og det ser ikke ut til problemene verken med maskinene eller stemmeavgivningen generelt er løst før valget i november.

Se utdrag av episoden her:

Presidentvalget i USA mellom Bush og Gore i 2000 var preget av valgtekniske problemer i Florida. Det var den gang grunn til å anta at noen velgere kunne ha stemt feil.

Valgkaoset førte til et langtrukkent oppgjør i domstolene. Fem uker etter valget ble Bush utropt som vinner av presidentvalget etter at Gore trakk seg da han ikke fikk høyesteretts medhold i kravet om videre fintelling av delstatens stemmer.

Investerte i valgmaskiner
For å unngå at presidentvalget ikke endte i et nytt opptellingskaos, brukte USA milliarder av dollar på å innføre blant annet elektroniske valgsystemer. Det ble innført touch-screen-maskiner, hvor velgerne trykket på kandidaten de ville velge.

Kritikerne har lenge argumentert for at disse valgmaskinene er upålitelige. Sikkerhetseksperter har tidligere i år uttalt at disse maskinene kan bli utsatt for hackere, ifølge ABC News.

Defekte maskiner
Ved presidentvalget i 2004 opplevde flere av velgerne da de klikket på sin presidentkandidat at de ble bedt om å bekrefte sin stemme på motsatt kandidat. Problemet skyldtes angivelig en feil som førte til at enkelte maskiner hadde vansker med å registrere hvor på skjermen vedkommende trykket.

I Colorado forlot så mange som 20.000 personer valglokalene, enten fordi valgmaskinene ikke fungerte eller fordi køene var altfor lange.

Selskapene som lager de elektronisk valgmaskinene jobber nå på spreng for å finne gode nok løsninger før presidentvalget i november.

Fortsatt utilstrekkelig
Ifølge en rapport utført av The Century Foundation i september er det fortsatt mange stater som ikke har innført gode nok systemer før valget i 2008.

Les hele rapporten her

Florida, Georgia og Virginia skal være blant statene som har de største problemene.

- Mens noen stater har tatt grep for å forbedre valgprosedyrene, er det flere stater som har strukturelle og lovmessige svakheter som nok en gang vil utsette stemmeavgivningen for risiko, sier visepresident i Common Cause, som har skrevet rapporten for The Century Foundation.

Problemene gjelder særlig antall valgmaskiner (som tidligere har ført til lange køer), registrering av nye velgere, for dårlig ID-sjekk og manglende alternative stemmesedler ved teknisk feil på valgmaskinene.

Så spørs det da, om ikke dette valget også vil bli preget av valgkaos og beskyldninger om fusk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere