Gå til sidens hovedinnhold

Homo-bisp splitter kirken

Den homofile presten Gene Robinson (56) ble søndag kveld vigslet til biskop i den anglikanske kirken. Avgjørelsen er omstridt, og mange var møtt fram for å demonstrere.

Når sermonien startet hadde en gruppe demonstranter samlet seg utenfor lokalet, med plakater hvor det blant annet sto: ''Gud hater homser''.

Etter en rekke drapstrusler har den omstridte presten fått politibeskyttelse.

Svært omdiskutert
Vigslingen av Robinson som biskop i New Hampshire i USA er svært omdiskutert, og truer med å splitte de 70 millioner medlemmene av den anglikanske kirken.

Stemningen var spent før vigslingen, som finner sted i den lille universitetsbyen Durham søndag kveld. Minst en prest har sagt at han vil bruke sin rett til å tale mot utnevnelsen, en rett som eksisterer, men som svært sjelden benyttes.

En rekke kirker har opplyst at de vil holde alternative gudstjenester for dem som er mot vigslingen.

Tidligere i oktober samlet 38 biskoper seg til et to dagers møte i Lambethpalasset, hovedkvarteret til erkebiskopen av Canterbury, for å diskutere spørsmålet om homofile prester.

Advarer om splittelse
Biskopene beklaget etter møtet at Robinson var blitt ordinert som prest, og advarte om at det kan føre til en splittelse av hele den anglikanske kirken.

I en opphetet debatt har afrikanske kirkeledere sammenlignet homofili med satanisme, mens den liberale fløyen har sammenlignet sine konservative kolleger med Adolf Hitlers nazister.

På en konferanse for fem år siden vedtok ledelsen i den anglikanske kirken at den ikke kan tillate ordinasjon av prester som har et forhold til personer av samme kjønn.

Ikke bekymret
Robinson sier til BBC at han ikke er bekymret over at han av mange ikke vil bli ansett som biskop.

- Vel, det får meg til å føle at jeg er i veldig godt selskap, fordi de fleste biskopene rundt om i verden ikke ville anerkjenne utnevnelsen av våre kvinnelige prester og biskoper, sier Robinson.

Han la til at erkebiskopen av Canterbury, lederen av den anglikanske kirken, ikke har ringt og bedt ham tenke over saken på nytt.

Rundt 4.000 mennesker vil sammen med 55 amerikanske biskoper følge seremonien, der et kor med 300 medlemmer vil synge.

Mange av de frammøtte er imot utnevnelsen, men har lovet ikke å avbryte seremonien.

(NTB-AFP)

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre