RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Homo-fordømmelse for svensk rett

Sist oppdatert:
Står bibelen over loven? Eller må også en svensk pinsevennpastor veie sin ord før han uttrykker sitt syn på homofili? I dag skal Göta hovrätt fastsette grensene for ytringsfrihet i Sverige.

Pastor Åke Green (63) la ikke fingrene imellom da han fordømte homofile under sin preken i Borgholm sommeren 2003. Han sa blant annet at homofili er noe man velger, at seksuelle avvik er kreftsvulster på samfunnets kropp og at legalisering av partnerskap mellom mennesker av samme kjønn skaper katastrofer som for eksempel aids.

I Kalmar tingrätt ble pinsevennpastoren dømt til en måneds fengsel. Retten kom til at hans uttalelser om homofile var å anse som som angrep på og ringeakt for homofile som gruppe.

Når saken nå kommer opp for Göta hovrätt vil aktor Kjell Yngvesson forsøke å få retten med på skjerpet fengselsstraff, skriver Expressens nettutgave. Yngvesson mener Greens preken var grovt krenkende og spør retorisk om det hadde vært greit å ytre noe tilsvarende for eksempel på et nynazistisk møte.

Greens forsvarer, Percy Bratt, vil ha pastoren frikjent og henviser til Europakonvensjonen og FNs menneskerettigheter. Han mener en pastor må stå fritt til å tolke bibelen og gi uttrykk for sitt syn.

Samme år som Green holdt sin tale, ble den svenske loven om hets mot folkegrupper utvidet til også å gjelde ringeakt for homofile.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere