Homoaktivister angrepet under parade i Moskva

Homorettighetsaktivister ble angrepet av motdemonstranter under en homoparade i Moskva lørdag.

Homorettighetsaktivister ble angrepet av motdemonstranter under en homoparade i Moskva lørdag. Foto: Maxim Shemetov (Reuters)

Et titall personer ble pågrepet av russisk politi da de forsøkte å arrangere homoparaden Moskva Pride i Russlands hovedstad lørdag.

30.05.15 17:16

– Fengslet og slått under den tiende Moskva Pride. Vi er arrestert! Jeg tror de har brukket en finger på min venstre hånd, skriver rettighetsaktivist Nikolaj Aleksejev på Twitter.

Arrangørene hadde ikke fått tillatelse fra myndighetene til å arrangere paraden.

Rundt 30 kamuflasjekledde nasjonalister og fotballbøller hadde møtt opp til en motdemonstrasjon. De gikk til angrep på deltakerne i paraden.

Flere homoaktivister og motdemonstranter ble pågrepet av politiet mens et stort russisk og internasjonalt pressekorps sto og så på.

Russland har de siste årene vedtatt en rekke lover som diskriminerer folk på grunn av deres kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, til store protester fra menneskerettsaktivister. I 2013 undertegnet president Vladimir Putin en lov som forbyr å opplyse mindreårige om homofili.

Angrep på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) har siden økt i landet, ifølge Human Rights Watch, som mener loven i praksis legaliserte diskriminering.

Russland avkriminaliserte homoseksualitet i 1993 og sluttet å karakterisere homofile som mentalt syke i 1999. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.