RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

STÅR FREM: Adrian Rawn overlevde etter at han hoppet fra George Washington Bridge i 2009. Det er det svært få som gjør. I 2014 omkom alle 18 som hoppet.
STÅR FREM: Adrian Rawn overlevde etter at han hoppet fra George Washington Bridge i 2009. Det er det svært få som gjør. I 2014 omkom alle 18 som hoppet.

Hoppet fra bro for å dø - angret før han traff vannet

Sist oppdatert:
Nå forteller han sin historie.

NEW YORK (Nettavisen): George Washington Bridge er en bro som går over Hudson-elva i New York City, fra Washington Heights på Manhattan til Fort Lee i New Jersey, og frakter rundt 50 millioner kjøretøy årlig.

Broen er 36 meter bred og 1450 meter lang. Det er 64 meter ned til vannflaten.

Det siste tallet er det viktigste.

- Det er ingen gjerder, nettinger eller vegger der. Broen åpnet i 1931 og da tror jeg ikke at de hadde dette problemet, sier Ron Shindel i havnevesenet til WNYC.

18 av 18 døde i 2014

«Dette problemet» er broens tiltrekningskraft på suicidale mennesker.

I 2009 hoppet Adrian Rawn fra George Washington Bridge. Han ville dø. Han kjempet mot avhengighet, noe som familien hans først oppdaget da han ble arrestert. I fortvilelsen så han bare én løsning. Døden.

- Jeg hadde en sånn følelse av å være knust. Det var det. Det var ingen flere løsninger igjen. Men jeg angret allerede før jeg traff vannet. Det husker jeg fremdeles, sier Adrian Rawn til New York Daily News.

Rawn var ekstremt heldig.

George Washington Bridge er så utsatt for suicidale mennesker at politiet har valgt å bemanne broen. I 2014 hoppet likevel 18 mennesker fra broen, ifølge WNYC, mens 74 ble stanset av politiet før de kom så langt. Samtlige 18 som klarte å hoppe, døde.

NEW YORK skal installere hindre for å stoppe suicidale mennesker fra å kunne hoppe fra George Washington Bridge. Det antas at det i gjennomsnitt hver 3,5 dag er noen som forsøker å hoppe fra denne broen i New York.

Selv om man overlever sammenstøtet med vannflaten, er sjansen for å overleve liten. Under broen er det virvelstrømmer som trekker deg ned.

Fant tilbake livsgleden

Likevel overlevde altså Rawn. Han var en erfaren svømmer, som medlem av marinens vannpololag i Annapolis. I tillegg hadde han flaks. Han ble ikke slått bevisstløs og vannet var ikke altfor kaldt.

- Pusten ble slått ut av meg. Det første du må gjøre, er å få igjen pusten, åpne luftveiene. Så handler det om å holde hodet over vannet, forteller Rawn.

Han kom seg i land på New Jersey-siden og måtte operere inn fire skruer i beinet på grunn av brudd. Adrian Rawn fikk tilbake lysten på livet og begynte å gå i terapi. Der møtte han sin Jenny, som han giftet seg med i september 2012.

Nå jobber han som visepresident i en bankfilial i Boston.

Installerer hinder

Den amerikanske stiftelsen for forebygging mot selvmord, AFSP, opplyser at det i gjennomsnitt er 117 selvmord per dag i USA. Årlig tar 42.773 amerikanere sitt eget liv. Halvparten av dem gjør det med skytevåpen, men stadig flere velger å hoppe fra George Washington Bridge.

Nå skal det installeres netting på begge sider av broen, noe politimennene og –kvinnene som jobber ved broene setter pris på.

EN KVINNE vurderer å hoppe fra Kosciuszko Bridge mellom Brooklyn og Queens i New York. Illustrasjonsfoto.

I september 2014 begynte 26 nye politibetjenter å patruljere George Washington Bridge. I løpet av sine første tre måneder på jobben, hadde 18 av dem snakket suicidale mennesker bort fra å hoppe i døden.

- Det skjer så ofte at vi fikk beskjed om at vi kom til å oppleve det, sier Samantha Koch til WNYC i et intervju gjort i januar 2015.

Mandag denne uka skjedde det igjen. En kvinne på 25 år tok den 64 meter lange luftveien fra George Washington Bridge til Hudson-elva.

Hun var ekstremt heldig. Hun overlevde, som den første siden 2009 Adrian Rawn i 2009. Kvinnen ble oppdaget idet hun hoppet og en båt klarte å plukke henne opp før strømmen dro henne under.

Forhåpentlig følte hun det samme som Adrian Rawn gjorde på vei ned. At livet er verdt å leve.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere