RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PÅ OFFENSIVEN: Houthi-militsen i Jemen har sammen med allierte i hæren rykket inn i sentrum av havnebyen Aden. Saudi-Arabia har ikke greid å stanse framrykkingen. På dette bildet tatt i Sanaa onsdag protesterer Houthi-tilhengere mot luftangrepene.
PÅ OFFENSIVEN: Houthi-militsen i Jemen har sammen med allierte i hæren rykket inn i sentrum av havnebyen Aden. Saudi-Arabia har ikke greid å stanse framrykkingen. På dette bildet tatt i Sanaa onsdag protesterer Houthi-tilhengere mot luftangrepene. Foto: Hani Mohammed (Ap)

Houthi-militsen jubler etter å ha inntatt sentrum av Aden

Sist oppdatert:
- Det som skjer nå, vil bli en katastrofe for Aden og dens innbyggere, dersom byen faller.

Houthi-militsen i Jemen har sammen med allierte i hæren rykket inn i sentrum av havnebyen Aden. Saudi-Arabia har ikke greid å stanse framrykkingen.

Les også: Shaimaa (11) var tre år da hun kom til Norge. Nå rømmer hun fra bombene i Jemen

Innbyggere i havnebyen sier de har sett store grupper krigere med granater, fulgt av en kolonne stridsvogner. Mange har flyktet fra byen, mens noen forsøkte å komme om bord på skip som var i ferd med å dra fra havnebyen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Houthi-militsen gleder seg stort over framgangen.

- Etter en uke med bombing mot Jemen kan vi si at angriperne ikke har oppnådd noe. Seieren i Aden i dag er pinlig for operasjonen og har fått de aggressive landene til å ti stille, sa Houthi-bevegelsens talsmann, Mohammad Abdulsalam, til militsens TV-kanal al-Maseera onsdag.

Stor operasjon

Saudi-Arabia har på oppfordring fra Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadis forsøkt å stanse framrykkingen med fly- og sjøangrep, men uten å lykkes. Flere andre sunnimuslimske land deltar i operasjonen mot militsen, som anklages for å stå i ledtog med det sjiamuslimske regimet i Iran.

Houthi-militsen støttes av enheter i landets hær som er lojale mot Jemens ekspresident Ali Abdullah Saleh.

Minst 19 mennesker ble onsdag drept i kampene om byen, ifølge sikkerhetskilder og helsepersonell. Blant dem var både Houhti-soldater, lokale militssoldater og sivile.

- En katastrofe

En av presidentens medhjelpere sier han frykter for Adens befolkning.

- Det som skjer nå, vil bli en katastrofe for Aden og dens innbyggere, dersom byen faller, sier Reyad Yassin Abdulla til Al Jazeera.

Hadi er Jemens internasjonalt anerkjente president. Han befinner seg nå i Saudi-Arabia, dit han flyktet idet flyangrepene startet i forrige uke. Før dette oppholdt han seg i Aden.

Houthi-militsen kontrollerer nå store deler av landet etter å ha rykket inn i hovedstaden Sana for seks måneder siden. I januar oppløste militsen nasjonalforsamlingen og satte presidenten i husarrest. Etter dette greide Hadi å flykte sørover til Aden. (©NTB)


Fakta om utviklingen i Jemen

* Den sjiamuslimske Houthi-militsen tok kontroll over hovedstaden Sana i februar. Siden har militsen tatt kontroll over store deler av landet, og rykket sørover mot havnebyen Aden.

* Regjeringen til den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi har søkt tilflukt i Aden.

* Hadi anses fortsatt som landets president av FN og vestlige land. Han har støttet USAs droneangrep i Jemen mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

* En koalisjon ledet av Saudi-Arabia har siden 23. mars gått til luftangrep mot Houthi-militsen. Militsen har på sin side støtte fra Iran.

* Luftangrepene har også truffet sivile mål, som en flyktningleir og et meieri. FN kaller angrepet på flyktningleiren et brudd på folkeretten.

* Minst 62 barn er drept i kampene i Jemen den siste uken, ifølge UNICEF. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere