Hovedmistenkt arrestert i Spania

Foto: (AFP/Scanpix)

Spansk politi har arrestert ytterligere fem mistenkte i forbindelse forrige ukes terrorangrep.

18.03.04 18:28

Ifølge det spanske nyhetsbyrået Europea Press skal fire av de pågrepne være av nordafrikansk opprinnelse.

Etterforskerne tror at en av de fire, spilte en nøkkelrolle i bombeangrepet, melder spansk radio som siterte kilder i etterforskningen.

Tre ble pågrepet i byen Alcala de Henares utenfor Madrid, byen der bombene trolig ble plassert på de fire togene som forrige torsdag ble angrepet. Den fjerde ble arrestert nord i Spania, melder Reuters.

Spanier arrestert

Ifølge spansk radio har politiet torsdag ettermiddag arrestert ytterligere en person i forbindelse med bombeangrepene, melder Reuters.

Denne mannen skal være spansk statsborger og ble arrestert i Oviedo, nord i Spania.

Avisa El Mundo skriver på sin nettside at mannen som ble arrestert i Gijón, antakelig rømte fra politiet etter terrorangrepene i Casablanca i Marokko i fjor og kom til Spania like før attentatet i forrige uke.

Tidligere har spansk politi arrestert tre marokkanere og to indere som er mistenkt for å ha forbindelse til bombeattentatene sist torsdag.

Forhørsretten
Torsdag skulle etterforskningsdommeren Juan del Olmo innlede de formelle avhørene av de fem, blant dem Jamal Zougam, som mistenkes for å ha nære forbindelser til terrornettverket al-Qaida.

Politiet har mistanke om at Zougam var direkte involvert i bombeattentatene, og han skal ha blitt observert av vitner på et av togene som ble rammet av bomber på Atocha-stasjonen i Madrid.

Hittil har den 31 år gamle Zougam, som er fra Tanger, nektet å samarbeide med den begrunnelse at han bare er ansvarlig overfor Gud.

Politiet mener at Zougam har forbindelser til en gruppe som kaller seg Den marokkanske islamske kampgruppa, som er tilknyttet al-Qaida, og som mistenkes for å stå bak terrorangrepene mot spanske og jødiske mål i Casablanca som kostet 45 mennesker livet.

Helt siden en stjålet varebil med tennhetter og arabiske bånd med koranvers ble funnet i Alcalá de Henares samme dag som togene ble angrepet, har politiet hatt mistanke om at islamske ekstremister sto bak.

Dødstall nedjusteres
Torsdag ble det for øvrig meldt at dødstallet kan bli nedjustert fra 201 til 194 fordi det har vært forvirring om de avrevne kroppsdelene som ble funnet i de sprengte togene.

Hittil er bare 194 døde identifisert. Trolig har patologene regnet de avrevne kroppsdelene til flere forskjellige lik.

Myndighetene meldte også at det var 44 utlendinger fra 16 forskjellige land blant de omkomne.

Av dem var 19 fra åtte latinamerikanske og 19 fra fem østeuropeiske land, hvorav 11 fra Romania. De øvrige var fra Frankrike, Marokko, Filippinene og Guinea-Bissau.

(NTB-AFP-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.