*Nettavisen* Nyheter.

Høyesterett avgjør Mijailovics skjebne

Foto: (Melitta Wellner/Reuters)

Svensk høyesterett starter onsdag behandlingen av drapssaken mot Mijailo Mijailovic. Hovedspørsmålet blir om Mijailovic er frisk nok til å få fengselsstraff, eller så syk at han må få psykiatrisk behandling.

10.11.04 09:43

Mijailo Mijailovic holdt munn de fire første månedene av tiden han satt i politiavhør, bortsett fra å si at han trengte behandling.

6. januar i år erkjente han imidlertid å ha knivstukket Anna Lindh, og forklarte samtidig at han hadde hørt stemmer inni hodet sitt.

- Befalt av stemmer
En uke senere hevdet han i tingretten at stemmene hadde befalt ham å angripe den svenske utenriksministeren. Tingretten dømte ham til livstidsfengsel.

Da saken ble behandlet i den svenske hovretten (tilsvarer lagmannsretten, red. anm.), var han igjen taus. En ekspert mener det skyldes at Mijailovic risikerer å bli oppfattet som frisk, når han prater. Han ble dømt til psykiatrisk behandling, men ble sittende i fengsel. Der brøt han sammen, og ble flyttet til en psykiatrisk avdeling.

Sparket advokaten
I midten av september mistet Mijailovic etter eget ønske sitt svenske statsborgerskap. Noen uker senere sparket han sin forsvarer, Peter Althin. De to var uenige om taktikken foran Høyesteretts behandling av ankesaken. Althin vil at Mijailovic skal prate, mens han selv vil holde kjeft.

I midten av oktober får Mijailovic beskjed om at han må tilbake til fengsel. Han blir rasende, skjærer seg i armen, og får bli på en psykiatrisk klinikk. En uke senere kommer beskjeden om at han har bestemt seg for å godta erstatningskravet på 100.000 kroner fra Anna Lindhs barn.

Vurdert av eksperter
Stemmene i hodet har vært stille i over et år. Søndag kveld, tre dager før siste runde av rettssaken starter, sier Mijailovic han igjen hørte stemmer. Nå blir det opp til svensk høyesterett å avgjøre Mijailo Mijailovics skjebne.

Høyesterett har i forkant av saken bedt to eksperter om å foreta en ny rettsmedisinsk vurdering av den drapsdømte mannen. Ifølge Aftonbladet konkluderer de to med at Mijailo Mijailovic har en psykisk lidelse, men at han ikke er sykere enn at han kan sone fengselsstraff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.