Høyesterett skal vurdere Bushs makt

USAs høyesterett skal vurdere om president George W. Bush har rett til å behandle en amerikansk borger arrestert på amerikansk jord som en fiendesoldat.

20.02.04 21:36

USAs øverste domstol kunngjorde fredag at den vil vurdere saken til Jose Padilla, som er blitt holdt bak lås og slå siden mai 2002. Han mistenkes for å ha vært del av en plan utarbeidet av terrornettverket al-Qaida om å detonere en såkalt "uren" atombombe i USA.

Padilla er et tidligere gjengmedlem fra Chicago som har konvertert til islam. Han er blitt holdt på militært område i Charleston i South Carolina uten at det er tatt ut verken siktelse eller tiltale mot ham, og han har heller ikke fått ha kontakt med sine forsvarere. USAs forsvarsdepartement Pentagon sa 11. februar at han skulle få møte forsvarerne, men det er ennå ikke avtalt noe møte.

Padilla-saken reiser helt grunnleggende spørsmål om presidentens grunnlovsfestede fullmakter som USAs øverstkommanderende. Menneskerettighetsforkjempere mener sikkerhetstiltak som ble innført etter 11. september krenker borgernes grunnlovsfestede rettigheter.

USAs justisdepartement anket saken til høyesterett etter at en domstol i New York beordret Padilla satt fri.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.