Høyrepopulister mot valgseier i Sveits

Foto: (Reuters/Scanpix)

Det høyrepopulistiske partiet SVP går trolig av med seieren i søndagens valg i Sveits. Forholdet til EU, innvandringspolitikk og stigende arbeidsløshet har vært hovedsaker i valgkampen.

Så å si samtlige meningsmålinger tyder på at Sveitsisk folkeparti (SVP), et høyreorientert, nasjonalkonservativt parti, vil gå seirende ut av søndagens valg til ny nasjonalforsamling i alpelandet. Dersom det skjer, gjentar partiet triumfen fra valget for fire år siden, da det med en fremgang på 8,5 prosent rystet det politiske miljøet i Sveits, melder nyhetsbyrået Kerrin Linde ifølge NTB.

SVP beskrives som fremmedfiendtlig, og tidligere i uken valgte FNs høykommissær for flyktninger å gå offentlig ut med kritikk av partiet. Bakgrunnen var en avisannonse hvor SVP blant annet hevdet at "svarte afrikanere" dominerer smuglingen av narkotika.

Koalisjonen fortsetter
De siste meningsmålingene tyder på at SVP vil få en oppslutning på omkring 25 prosent, mens det sosialdemokratiske partiet SP vil få 23 prosent av stemmene. Frisinnede demokrater (FDP), et konservativt parti, ser ut til å få omkring 19 prosent oppslutning, mens kristeligdemokratene (CVP) kan ende på 16 prosent.

Disse fire partiene sitter i regjering sammen, og regjeringen blir etter alt å dømme den samme etter valget, om enn med et noe endret styrkeforhold. I dag har nemlig SVP ikke mer enn én av plassene i regjeringen, mens de andre tre partiene har to ministere hver.

Dersom SVP får 25 prosent av stemmene, vil partiet trolig kreve to ministerposter i koalisjonen.

–EU er en feil
Folkepartiet SVPs leder, den styrtrike forretningsmannen Christoph Blocher, har blitt en maktfaktor i sveitsisk politikk blant annet på grunn av sin innbitte motstand mot EU.

– EU er en intellektuell feilkonstruksjon, sa Blocher nylig i et intervju med det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Lavere skatt på bekostning av velferdsstaten er et annet av Blochers yndlingstemaer i politiske debatter. Også de tøffe holdningene mot innvandrere og flyktninger er viktig årsak til SVPs økende oppslutning.

Christoph Blocher har tidligere blitt sammenlignet med høyrepopulister som østerrikske Jörg Haider og franske Jean-Marie Le Pen, men analytikere i Sveits mener han ligner mer på Italias statsminister Silvio Berlusconi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.