*Nettavisen* Nyheter.

Høyreradikale kraftig fram

Foto: AP Photo/Matthias Rietschel

De to ytterliggående høyrepartiene NPD og DVU gikk sterkt fram i to delstatsvalg i det østlige Tyskland søndag.

Det nasjonale demokratiske parti (NPD) sikret seg 9 prosent av stemmene i Sachsen, mens Tysklands folkeunion (DVU) fikk 6 prosent av stemmene i Brandenburg.

Begge partier er sterkt innvandringsfiendtlige og er kjent for å ha nynazister i sine rekker.

For NDP var søndagens valg et sterkt comeback, etter 36 år uten representasjon i delstatsforsamlingen i Sachsen.

Tyske myndigheter har forsøkt å forby partiet, og har sammenlignet NDP med Adolf Hitlers naziparti. Tysk overvåkingspoliti har samtidig fulgt partiet mer argusøyne.

- En stor dag
- Dette er en stor dag for alle tyskere som fortsatt vil være tyskere, forkynte NPDs leder i Sachsen, Holger Apfel, under en debatt på den tyske fjernsynsstasjonen ZDF søndag kveld.

Sachsens statsminister Georg Milbradt reagerte på uttalelsen ved å røske løs mikrofonen og marsjere ut av fjernsynsstudioet. Flere partiledere slo følge med Milbradt.

Også i Brandenburg sikret ytre høyre seg plass i delstatsforsamlingen, ved hjelp av Tysklands folkeunion.

Gammelkommunister fram
Det tidligere østtyske kommunistiske Partiet for demokratisk sosialisme (PDS) ble likevel valgets store vinner i delstaten etter å ha sikret seg 28 prosent av stemmene, mer enn i noen annen tysk delstat tidligere. I Sachsen fikk partiet 23 prosent av stemmene.

Både statsminister Gerhard Schröders sosialdemokratiske parti SPD og kristeligdemokratene CDU mistet oppslutning under søndagens delstatsvalg.

SPD ble likevel størst i Brandenburg med 32 prosent av stemmene, men hadde nesten 40 prosent ved forrige valg.

CDU beholdt regjeringsmakten i Sachsen med 42 prosent oppslutning, en tilbakegang fra 57 prosent i 1999.

Misnøye
Fremgangen til de radikale partiene på ytre høyre og venstre fløy skyldes trolig Schröders upopulære reformprogram, som blant annet har ført til kutt i støtten til de arbeidsledige.

Både Brandenburg og Sachsen hørte til det tidligere Øst-Tyskland, der både sosialdemokratene og kristeligdemokratene blir sett på med mistenksomhet som følge av sine røtter i den vestlige delen av landet.

Mange tidligere DDR-innbyggere mener samtidig at de ikke får ta del i velstandsutviklingen etter gjenforeningen med Vest-Tyskland.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.