RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hubble har fire år igjen

Sist oppdatert:
Etter å ha levert data fra verdensrommet i snart 14 år, er tiden iferd med å renne ut for romteleskopet Hubble.

Hubble har maksimalt fire års aktivitet igjen etter at NASA har besluttet å stanse alle fremtidige reparasjoner av teleskopet.

Avgjørelsen er offentliggjort to dager etter at USAs president George W. Bush la frem sine romvisjoner, det vil si planer om en fremtidig månebase med den hensikt å nå Mars fra Månen.

NASA har nå besluttet å kansellere alle tidligere planlagte romferder til teleskopet Hubble, som hele tiden må oppgraderes og repareres.

Opprustet fire ganger

Romteleskopet ble plassert i rommet ved hjelp av en romferge i 1990. Siden den gang er Hubble blitt reparert og opprustet fire ganger. Den siste oppgraderingen skjedde i 2002.

Da vant norske Arnt Ove Fordal en navnekonkurranse der premien var en tur til USA for å oppleve romfergeoppskyting.

Konkurransevinneren ble ledsaget av Astrid Fossum (UiO) og Paal Brekke (ESA) og fikk dermed oppleve historiens siste romfergeoppskyting til romteleskopet.

NASA hadde opprinnelig planlagt å besøke Hubble for siste gang i 2006, og da foreta nødvendige reparasjoner og oppgraderinger slik at teleskopet kunne bli benyttet frem til 2011.

Da forventer en at erstatteren James Webb Space Teleskope skal skytes opp. Etter at ekspedisjonen i 2006 nå er avlyst, forventes det at Hubble vil slutte å levere informasjon om verdensrommet mellom 2006 og 2008.

NASA hevder avgjørelsen skyldes sikkerhet, og ikke økonomi, melder forsker i SOHO Deputy Project, Paal Brekke, i en pressemelding.

- Tungt slag

- Dette er selvfølgelig et veldig tungt slag for hele det astronomiske fagfeltet da romteleskopet har, og fremdeles hele tiden gir oss, ny informasjon om verdensrommet. Mye av virksomheten ved Goddard Space Flight Center (GSFC) dreier seg nettopp om forberedelsene til reparasjonsferden. Og flere tusen mennesker paa GSFC bir påvirket av dette, sier Brekke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere