RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hugo Chávez med fredsplan for Libya

FREDSPLAN: Venezuelas president Hugo Chávez skal ha utarbeidet en fredsplan for Libya.
FREDSPLAN: Venezuelas president Hugo Chávez skal ha utarbeidet en fredsplan for Libya. Foto: VENEZUELAN PRESIDENCY / HO (EPA)
Sist oppdatert:
Muammar Gaddafi er i samtaler med Venezuelas president om en fredsplan for Libya.

Libyas leder, oberst Muammar al-Gaddafi, er under stadig sterkere press, både fra opprørere innad i Libya og fra det internasjonale samfunn.

Nå diskuterer Gaddafi og presidenten i Den arabiske liga, Amr Moussa, en fredsplan lagt fram av Venezuelas president Hugo Chávez, melder blant andre Al Arabiya.

Gaddafi og Chávez er gamle kjente og er begge i opposisjon til USAs store globale innflytelse.

- Vi bekrefter at kommandant Hugo Chávez har hatt en samtale med Gaddafi tirsdag angående en fredsplan for Libya, twitret kommunikasjonsminister Andres Izarra i Venezuela.

- Fortsatt til vurdering
- Vi er blitt informert om president Chavez' plan, men den er fortsatt til vurdering, sa Moussa til Reuters torsdag. Han sa han ikke vet om Gaddafi har akseptert forslaget.

Det ble først meldt at både Gaddafi og Moussa hadde sluttet seg til planen Chávez la fram, men de avviser altså Moussa.

Nyhetskanalen Al Jazeera meldte at Gaddafi hadde akseptert planen.

Forslaget Chávez la fram går ut på å sende en gruppe fredsmekler fra Latin-Amerika, Europa og Midt-Østen til Libya for å snakke med både Libyas leder og opprørerne.

- La oss ikke rive med av krigstrommene
I en tale i Caracas mandag tok Chávez' til orde for et internasjonalt fredsoppdrag med styrker fra vennligsinnede nasjoner for å stagge opprøret i Libya og hindre borgerkrig.

- La oss ikke rive med av krigstrommene. Jeg er overbevist om at USA overdriver og forvrenger ting for å rettferdiggjøre en invasjon, sa Chavez blant annet i talen, ifølge CNN.

Krisen i Libya
To byer øst i Libya, Ajdabiya og al-Brega, ble bombet for andre dag torsdag, ifølge øyenvitner (CNN).

Opprørerne slo tilbake en luftoffensiv fra Gaddafis styrker mot oljeterminalen Brega, mens Gaddafi advarte utenlandske ledere mot et nytt Vietnam dersom de blander seg inn. (Reuters).

Opprørere i Benghazi ba om FN-støttede luftangrep for å stanse angrep fra afrikanske leiesoldater som de hevder Gaddafi har satt inn mot folket. (Reuters ).

Tre personer fra den nederlandske marinen fanget av menn som er lojale mot Libyas leder, opplyser Nederlandsk forsvarsminister. (CNN).

FN anmoder om rask hjelp fra det internasjonale samfunnet for å foreta en masseevakuering av utlendinger som sitter fast ved Libyas grense mot Tunisia og Egypt. Det anslås at 150.000 mennesker som har rømt fra volden i landet befinner seg ved grenseovergangene. FN frykter at dette kan utvikle seg til en alvorlig humanitær krise. (CNN)

Al Jazeera har lagt ut denne videoen av et rakettangrep utenfor byen Brega:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere