Humanitær katastrofe i Sudan

Titusener av sudanere som har flyktet fra Vest-Sudan til nabolandet Tchad, må ha rask matvarehjelp, advarer FN.

14.01.04 07:39

–Den humanitære situasjonen i grenseområdet har raskt blitt veldig alvorlig og mens behovet for hjelp øker, har lagre med mat og nødhjelp minsket, sier Guyon le Bouffy som er representant for Verdens matvarefond i Tchad.

De fleste av flyktningene er kvinner og barn, og flere lider av diaré og luftveisinfeksjoner. Mange av dem har fortalt om omstreifende militsgrupper som har plyndret og brent landsbyer, samt drept alle mannlige innbyggere. Om lag 3.000 mennesker er drept, anslår FN.

700.000 på flukt
Etter at to grupper i Darfur-regionen i februar innledet et opprør mot regimet i Khartoum, er om lag 600.000 mennesker drevet på flukt. Ytterligere 95.000 har krysset grensen til Tchad, på flukt fra kamper og flyangrep, ifølge FN.

Kampene har blitt enda voldsommere etter at et forsøk på å innlede fredssamtaler brøt sammen i desember, og bare i løpet av den ene måneden forlot 30.000 mennesker hjemmene sine.

Når ikke fram
Hjelpeorganisasjoner og FN advarer mot en humanitær katastrofe,
blant annet fordi det er umulig å nå ut med hjelp på landsbygda i Darfur.

–Vi har et stort humanitært problem i Darfur, ett av de verste i verden, sier FN-talsmannen Ben Parker i Sudan. Han anslår at kun 15 prosent av dem som trenger hjelp, kan nås.

–Du kan ikke hjelpe når kulene flyr, sier han, og kritiserer myndighetene for å hindre hjelpearbeidere i å ta seg inn i området, blant annet ved sen saksbehandling.

Flytter flyktninger
I Tchad vil FNs høykommissær for flyktninger nå flytte om lag 9.000 flyktninger fra grenseområdene til tryggere områder, slik at de ikke risikerer å bli angrepet av militsgrupper.

Om lag 50 kilometer fra grensen bygges det opp to flyktningleirer som til sammen skal kunne gi 28.000 mennesker beskyttelse.

Årsaken til konflikten skal være at det fattige området føler seg tilsidesatt i fredsforhandlingene som nå foregår mellom regjeringen og opprørsgrupper i sør.

Konflikten vest i landet kan ifølge politiske eksperter komme til å undergrave fredsavtalen som forhandles fram i Kenya.

(NTB-Reuters-DPA)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag