RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Rob Carr (Ap)

Hun kan torpedere sitt eget parti

Sist oppdatert:
Sarah Palin støtter kamikazepolitiker som kan ødelegge for republikanerne.

Det republikanske partiet holder primærvalg i delstaten Delaware tirsdag. Vinneren stiller som Republikanernes senatorkandidat i delstaten.

Nominasjonskandidat Mike Castle er en moderat republikaner som har stor mulighet til å vinne senatsvalget 2. november. Den 71 år gamle republikaneren er tilhenger av abort og våpenkontroll - altså en liberal politiker blant republikanerne. Dette er politiske egenskaper som appellerer til velgerne i det demokratvennlige delstaten Delaware.

- Dette er jo kampen om Joe Bidens senatsplass. Republikanerne har denne eldre politikeren som er velkjent i delstaten, og som er et moderat og liberalt alternativ. Han anses for å være skreddersydd for denne delstaten, og gir dem sjanse til å vinne primærvalget, sier USA-ekspert Svein Melby til Nettavisen.

Melby er leder for Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.

Frynsete moral
Men så har den unge republikanerne Christine O'Donnell (41) kommet på banen for å kjempe om nominasjonsplassen. Hun er alt annet enn liberal. O'Donnell er motstander av abort og har fått støtteerklæring fra våpenorganisasjonen NRA (National Rifle Association). I tillegg har hun fått massiv støtte fra den konservative Tea Party-bevegelsen.

Nå er partiledelsen i Delaware redde for at den unge kvinnen blir nominert.

- Hvis hun blir nominert, så er man redd for at Demokratene ror i land og beholder denne senatsplassen. Så vidt jeg forstår, så har partiledelsen aktiv gått inn for å hindre at Tea Party-kvinnen vinner denne nominasjonen, sier Melby.

Fordelingen i Senatet før valget i november, er 59 plasser til Demokratene og 41 til republikanerne.

- Men hvis Republikanerne skal ha sjanse til å ta fra Demokratene flertallet i Senatet, så må de vinne sånne valg som i Delaware. Og det gjør de neppe med henne, sier Melby.

Torpedere sitt eget
Melby mener hun kan torpedere sitt eget parti ved å bli nominert tirsdag.

- Ja, det er sånn jeg oppfatter dette. Hvis hun vinner i dag og blir nominert, da øker Demokratene muligheten til å beholde denne plassen. Og da blir det ganske umulig for Republikanerne å plukke opp nok plasser til å sikre flertall i Senatet, sier han.

Liberale aviser i USA har satt spørsmålstegn ved O’Donnels etiske grenser, og skriver at hun har frynsete moral. Selv mener hun det er forkastelig å la Castle stille som senatskandidat, til tross for at han har større sjanse til å vinne plassen.

- Det republikanske partiet har mistet seg selv. De støtter kandidater som min motstander, som ikke engang støtter den republikanske plattformen, og som fortsetter å støtte Demokratenes agenda, sa hun i forkant av tirsdagens primærvalg, ifølge ABC News.

Det er tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin (republikaner) og Tea Partybevegelsen som har fremmet O’Donnel som en kandidat i Delaware.

Meningsmålingene viser at det er dødt løp mellom O’Donnel og Castle.

- Demokratene skyr Obama
Demokratene har en sjanse til å beholde flertallet i Senatet, dersom de beholder Delaware-plassen, men vil trolig miste flertallet i Representantenes hus.

Dette kan uansett tvinge president Barack Obama til å måtte endre kurs etter mellomvalget i november.

- Da vil Obama måtte ta en beslutning om han vil stå på sin linje eller bevege seg til høyre. Når du har mistet flertall i ett av kamrene, så blir det atskillig vanskeligere, sier han.

Valgkampen har vist at mange demokratiske kandidater har åpenlyst gått ut og distansert seg og opponert mot partiledelsen og Obama.

- Det er jo snodig med tanke på hvor populær denne politikeren var for et par år siden. Det har vært et raskt fall, sier Melby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere