*Nettavisen* Nyheter.

Hunder gnagde på likene

Foto: (EPA/Scanpix)

Barn som måtte drikke urin og hunder som tygget på lik er blant skrekk-historiene fra Beslan. Les om gisselmarerittet her.

03.09.04 17:07

Barn ble kledd nakne, dekket i blod og beskutt, forteller et vitne til Tass fredag. Han fortalte at flere av de drepte barna forsøkte å flykte da de ble skutt.

Under aksjonen skjøt terroristene i luften for å få gråtende barn til å være stille. En kvinne forteller til Izvestia daily at kvinner med babyer irriterte gisseltakerne så mye at de til slutt skilte mødre og barn.

Barna var i ferd med å stille seg opp på skoleårets første dag da marerittet begynte. Soslan Bigayev (13) Biayev ble tørst og ruslet bort til vannfontenen for å drikke vann. Mens han drakk kjørte terroristene inn på skolegården.

Lokket med sjokolade
- Menn hoppet ut av en van. En av dem hadde langt skjegg, tykke øyenbryn og en rød og grønn skyggelue. Han skjøt med et automatvåpen i luften, forteller Bigayev til Moscow Times. Selv klarte gutten å løpe vekk med to kamerater og slapp dermed unna de grufulle dagene inne i skolen.

Zalina Dzandarova (27), en av mødrene som ble sluppet fri fredag morgen, fortalte at folk løp i panikk inn i skolebygningen da terroristene kom. Noen terrorister lokket barna med sjokolade for å få dem inn i skolebygningen.

De voksne som gjorde motstand eller ble igjen i skolegården, ble skutt.

Satte bomber i basketballkurvene
Etter at terroristene hadde tatt kontroll over skolen, skilte de mennene fra kvinner og barn. Kvinner og barn ble ført til gymsalen i skolen. Her plasserte også gisseltakerne flere bomber, blant annet to store bomber i baskettballkurvene.

Dzandarova fortalte at gisseltakerne var maskerte og velorganiserte.

- De tok de skadde ut av gymsalen og gjorde det slutt på dem i gangen, fortalte kvinnen.

En annen kvinne fortalte at de ikke hadde vann og at de derfor måtte drikke sin egen urin.

Krøp i sikkerhet
Mennene ble sendt opp i andre etasje der de ble stilt opp langs veggen. Dzandarova fortalte også at to kvinnelige gisseltakere sprengte seg selv i luften og tok med seg flere mannlige gisler i døden.

Et vitne forteller at 12 - 13 av mennene ble skutt i gangen.

Juri Ailoroy var en av mennene som ble ført opp i andre etasje og stilt opp langs veggene. Han bestemte seg på det tidspunktet for å stikke av. Han hoppet ut av vinduet og brakk begge armene i fallet.

Av frykt for militærets skarpskyttere turte ikke terroristene å skyte ham mens han krøp vekk. Derfor kastet de granater etter ham istedenfor. Beskyttet av røykgranater klarte soldater å hente ham ut.

Spiste på likene
Onsdag kveld begynte hundene å interessere seg for likene som lå utenfor skolen.

«Kan vi skyte hundene? De tygger på likene» spurte en soldat over radioen onsdag kveld. Forespørselen ble avvist. Militærledelsen fryktet av enhver skyting skulle utløse flere drap inne i skolen. Terroristene hadde da truet med å skyte 50 barn for hver gisseltaker som ble drept, skriver Moscow Times.

Soldater forteller at de så sju kropper bli kastet ut av vinduet i andre etasje i skolen. På veien rett ved skolen lå likene av to menn som hadde blitt drept under angrepet onsdag.

Avisen skriver at de 200 soldatene som omringet skolen kommer fra militære, spesialpolitiet, trafikkpolitiet og rundt 20 soldater var unge menn med automatvåpen i sivile klær med hvite armbånd som viste at de var på soldatenes side.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.