RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hunder kjenner lukten av kreft

Sist oppdatert:
At hunder har god luktesans har lenge vært kjent. Nå viser det seg at våre firbeinte venner også kan ha nese for kreftsvulster.

I en unik britisk studie som presenteres i siste nummer av British Medical Journal, blir det for første gang lagt frem beviser for at hunder kan gjenkjenne lukten av kreftsvulster.

Seks hunder deltok i studien. Hundene var av rasene cocker spaniel og papillon, og også blandingshunder var med i testen, skriver Aftonbladet.

41 prosent treff
I løpet av en periode på sju måneder fikk hundene øve seg på å kjenne igjen urinlukten fra personer som har kreft i urinblæren.

Urinprøver fra 36 kreftpasienter og 108 friske personer utgjorde studiematerialet.

Da eksamensdagen kom, måtte hundene avgjøre hvilken av sju urinprøver som kom fra en kreftpasient. Hundene viste seg å ha rett i 22 av 54 tester.

Dette gir korrekte svar i 41 prosent av tilfellene, og duger dermed ikke som en medisinsk testmetode.

Cocker spaniel best
Men undersøkelsen viser at hundene under visse omstendigheter har mulighet for å gjenkjenne lukten av kreft. Dersom hundene bare hadde gjettet vilt, ville antall korrekte svar bare vært på 14 prosent, skriver forskerne.

Ifølge undersøkelsen var det cocker spaniel-hundene som viste seg å ha best neser.

Forskerne kan foreløpig bare spekulere i hvilke kjemiske strukturer i svulstenes duftmolekyler hundene reagerer på. Tidligere analyser har vist at det kan dreie seg om rester av ormaldehyd, alkaner eller bensener, men ingen vet sikkert.

Oppdaget nyrekreft
Det mest bemerkelsesverdige ved studien skjedde under hundenes tid som elever.

Hundene markerte da iherdig ved en prøve som kom fra en frisk kontrollperson som hadde gjennomgått grundige undersøkelser av urinblæren.

Forskerne ba om en ny undersøkelse for sikkerhets skyld, og det viste seg da at vedkommende hadde en svulst i nyrene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere