*Nettavisen* Nyheter.

Hundrevis av løgner før krigen

Foto: Scanpix/Reuters

Noen har telt hvor mange ganger Bush-administrasjonen sa feil om Irak i årene etter 11. september.

24.01.08 07:10

USAs president George W. Bush og hans nærmeste medarbeidere fremmet 935 usanne påstander om Irak i de to første årene etter terrorangrepene 11. september 2001.

En studie utført av Center for Public Integrity og Fund for Independence in Journalism viser at Bush selv kom med 232 usanne utsagn om masseødeleggelsesvåpen i Irak og 28 usanne påstander om Iraks forbindelser med al-Qaida, melder CNN .

«Kort sagt ledet Bush-administrasjonen nasjonen til krig på grunnlag av feilaktig informasjon som ble metodisk presentert, og som kulminerte i en militær aksjon mot Irak den 19. mars 2003,» heter det i et sammendrag av rapporten.

Bush og seks høyerestående tjenestemenn, deriblant visepresident Dick Cheney, tidligere utenriksminister Colin Powell og daværende nasjonal sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice, kom med totalt 935 usanne påstander om Irak i de to påfølgende årene.

Tallene er basert på søkebare databaser med utskrifter fra taler og offisielle dokumenter samt sitater fra større medieorganisasjoner.

Bush har hele tiden sagt at han og medarbeiderne hans baserte sine uttalelser på etterretning fra USA og flere andre land, og at alle trodde Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag