Russland erklærte tirsdag at krigen om Aleppo er over. Samtidig anklaget FNs høykommissær den regjeringsvennlig militsen for å gå fra hus til hus og likvidere titalls sivile i de tidligere opprørskontrollerte delene av Aleppo.

100.000 sivilister er omringet av regimetro milits øst i Aleppo, der de utsettes for angrep i form av bomber og summariske henrettelser, melder lokale humanitære organisasjoner.

- Blir henrettet i gatene

– Vår partner i organisasjonen Masrrat melder at hundrevis av sivilister har blitt henrettet i gatene. Vi er svært bekymret for alle våre kollegaer i Aleppo, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp Per Nergaard.

Han forteller at de har fått en «hjerteskjærende» bønn om hjelp fra flere organisasjoner i området, som forteller at både de selv og den sivile befolkningen frykter eller har blitt utsatt for omfattende grusomheter.

Et av virkemidlene regimet angivelig bruker for å rydde ut gjenværende opprørere og deres støttespillere, er såkalte «bunker busters». Disse bombene er konstruert for å trenge dypt ned i bygningsstrukturer og forårsake massive ødeleggelser.

– Den verste humanitære tragedien i det 21. århundre foregår rett foran øynene våre. Aleppo er inne i sine aller mørkeste dager, sier den franske ambassadøren François Delattre.

Krisemøte

Delattre og Nergaard får støtte fra flere av toppene i det internasjonale samfunnet, der det er liten forståelse for at det russisk-støttede Assad-regimet fortsetter kampene, tross at de nå kontrollerer 99 prosent av Aleppo.

Et krisemøte i FNs holdes tirsdag kveld, og tema er hvordan man skal få til en avtale om at Russland og Damaskus legger ned våpnene sine slik at sivilister kan reddes, istedenfor å bli henrettet eller drept som konsekvens av kampene.

Ifølge Frankrike sitter Vladimir Putin og Sergej Lavrov på løsningen.

– Russland holder nøkkelen til veien ut av krisen i Aleppo. Moskva kan ikke la dette skje, sier Delattre.

Bekrefter evakuering

Et våpenhvileforslag fra flere av de største opprørsgruppene har ligget på bordet siden forrige onsdag.

Tirsdag sier en talsperson for opprørsgruppene at regimet og Russland har godtatt en avtale om evakuering fra Øst- Aleppo.

Ifølge flere kilder blant opprørerne i den syriske byen innebærer avtalen at de første bussene med sivilister kan forlate det beleirede området allerede tirsdag kveld.

Senere bekreftet Russland at en avtale om å evakuere enkelte krigere var inngått, men landets FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin sa ingenting om at også sivilister skal evakueres.

Krigsforbrytelser

Hvis opplysningene om henrettelser av sivilister stemmer, mener Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault at dette er soleklare krigsforbrytelser.

Selv om det blir våpenhvile ønsker han ikke at det syriske regimet skal slippe unna, og ber FN sette i gang med en etterforskning. Han får støtte av den britiske ambassadøren Matthew Rycroft.

– Selv i krig finnes det lover og regler. Hver eneste av disse har blitt brutt av regimet, sier han.

Også NATO og EU har trykket på for at sivilister skal få hjelp. Også de betegner situasjonen som «en katastrofe».

Frykter for barna

Over 70.000 sivilister flyktet til regjeringskontrollerte Vest-Aleppo forrige uke, mens andre ble tvunget dypere inn i opprørskontrollerte områder.

Der fortsatte kampene i løpet av tirsdagen i påvente av en humanitær løsning. Ifølge en lokal lege var opp mot 100 barn fanget i en bygning som var under kraftig ild.

Det fikk UNICEF til å ta til orde for at verdenssamfunnet bør tenke på barna, og øke hastigheten i arbeidet med å få i stand en våpenhvile for å evakuere de siste gjenværende gruppene av den sivile befolkningen.

312.000 mennesker har mistet livet i løpet av den over fem år lange krigen i Syria, ifølge statistikk fra eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights. 90.000 av dem skal være sivilister, og 16.000 av dem barn. (©NTB) (©NTB)

Nær 600 drept i kamphandlinger

Nærmere 600 sivile ble drept i kamphandlinger i Aleppo i november, melder eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

I de opprørskontrollerte delene øst i byen mistet 463 sivile livet, deriblant 62 barn, som følge av artilleri- og luftangrep.

I det regjeringskontrollerte Vest-Aleppo ble 130 mennesker, hvorav 40 var barn, drept i granatangrep fra opprørsstyrker.

Til sammen ble 593 sivile drept i den krigsherjede byen i løpet av november, opplyser SOHR.

Krever rask våpenhvile

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier en våpenhvile i Aleppo må på plass raskt for å få inn nødhjelp til sivilbefolkningen.

– Aleppo er en humanitær katastrofe som bare er blitt verre på grunn av den fornyede offensiven til Assad-regimet, med støtte fra Russland. Det som er viktig nå, er å få på plass en våpenhvile så raskt som mulig, og så få inn nødhjelp, sier Stoltenberg.

SOHR: 312.000 drept i Syria-krigen

Over 312.000 mennesker er blitt drept i krigen i Syria siden mars 2011, ifølge statistikk fra eksilgruppen SOHR.

90.000 av de 312.001 drepte var sivile, blant dem 16.000 barn, ifølge tallene fra Syrian Observatory for Human Rights.

Tallet på antall drepte inkluderer 53.000 opprørere og nærmere 110.000 regimevennlige krigere, blant dem over 60.000 regjeringssoldater og titusener av militsmedlemmer, medlemmer av Hizbollah-bevegelsen fra Libanon og andre fremmedkrigere.

Nærmere 55.000 jihadister har også blitt drept, mesteparten av dem med tilknytning til IS eller den tidligere al-Qaida-tilknyttede Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten.

SOHR har også registrert 3.683 drepte mennesker som man ikke har kunnet identifisere.

Røde Kors ber for livene til sivile

Den internasjonale Røde Kors-komiteen ber de stridene partene i Aleppo gjøre alt de kan for å beskytte og spare livene til sivilbefolkningen i byen.

- Tusenvis av mennesker som ikke er part i krigen, har bokstavelig talt ingen steder å flykte til, sier ICRC i en appell tirsdag.

Appellen kommer etter at syriske regimestyrker mandag erklærte at de hadde tatt kontroll over 99 prosent av Øst-Aleppo, som har vært under opprørernes kontroll i fire år.

ICRC advarer om en omfattende humanitær katastrofe i Aleppo og påpeker at tap av flere sivile liv bare kan unngås dersom grunnleggende regler for krigføring og menneskerettigheter overholdes.